Sirova tortilja s povrćem

Sirova tortilja s povrćem ili salatom može biti vaš zdrav obrok za doručak (ako je dehodrirate preko noći) ili za večeru, ako ste je već spremili. Meni je uglavnom, zgodna za ručak ili večeru, pošto mi doručak čine smutiji, sokovi, kaše ili pudinzi.

S obzirom na to da sam rasla u kraju gde se dosta korsite žitarice, hleb i pite, to mi najviše nedostaje u veganskoj sirovoj ishrani. Zbog toga, istražujem razne recepte za sirove hlebove, torilje, pite… Iskreno i dalje nisam došla do pravog recepta za hleb koji me podseća na detinjstvo, miris i ukus okruglog hleba iz furune i život kod bake… No, neću se zaustaviti u traženju!

A do tada, evo recepta za tortilju. Verovatno će ovo biti najjednostavniji recept za sirovu tortilju, no to i jeste njegova prednost u odnosu na ostale veganske recepte! Bezglutenska, pomalo hrskava tortilja punjena svežim povrćem, salatom, namazom i čili paprikom čini odličan obrok!

 

Tortilja za svaki dan

Tortilja se sprema brzo, ali proces dehidriranja ili sušenja traje  od 8 do 12 sati. Dakle, pored sastojaka za recept, za ovu tortilju će vam biti potrebni i dobar blender i dehidrator.

Ako nemate dehidrator, tortilju možete sušiti u rerni na 50 stepeni, s blago otvorenim vratima od rerne.

Da biste spremili sirovu tortilju potrebno vam je:

 • pakovanje kukuruza šećerca (450 grama),
 • 1/2 šolje mlevenog lana,
 • 1/2 čajne kašike zdravije soli,
 • 1 puna čajna kašika mlevene paprike i
 • malo voda (da bi se masa sjedinila).

Ubacite sve sastojke u blender, a vodu sipajte po potrebi. Najpre, malo jer i kukuruz šećerac sadrži vodu, a drugom, cilj je da se tortilja dehidrira što kraće.

Razlijte smesu na tacne za dehidriranje i napravite krug. Uključite dehidrator na 47 stepeni na 6 sati. Posle 6 sati proverite koliko su tortilje suve i da li se mogu okrenuti. Ako mogu da se okrenu, okrenite ih u sušite narednih 6 sati.

Međutim, ako sadrže više vode, biće im potrebno više vremena da se osuše.

 

Čime puniti tortilju, osim povrćem?

Prelivi, namazi, majonez, salata i povrće sve to možete iskoristiti da biste napunili tortilju. Ja sam za ovu tortilju izabrala brzi preliv od limuna i tahinija, ali znam da se dobro kombinuje i s namazom od indijskog oraha i suncokreta. Svež kupus, zeleni ili crveni, malo zelene salate, crvena paprika, svež krastavac, šargarepa – samo su neki od predloga za punjenje. Svež susam ili gomasio, takođe mogu biti dobar dodatak uz tortilju.

Ja sam dodala mali i čili paprike iz mlina, jer obožavam ljutu, posebno kada dođu hladni zimski dani i kada nam prija hrana koja greje.

Kada je napinute, uz tortilju servirajte i svoj omiljeni preliv.

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

3 Comments
 1. И мени највише недостају житарице на сировој исхрани, тако да вас потпуно разумем. Пробаћу овај рецепт када набавим кукуруз шећерац (сирови) с обзиром да онај замрзнути што купујемо у продавницама то није, јер се подвргава поступку бланширања.
  Хвала на рецепту и жељно очекујем исти за сирови хлеб.
  Јован. 🙂

  1. Možete ga razliti na poslužavnik na koji ste stavili papir ya pečenje i sušiti na TA peći ili ga možete razliti na plehu (gde ste takođe, postavili papir za pečnje) i sušiti u rereni na najnižoj temperaturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: