Sirovi musli za doručak bez glutena

Kada se sa uobičajene ishrane pređe na zdraviju i sirovu ishranu, obično nedostaju ideje za obroke. Kako spremiti doručak, a da liči na neki na koji smo već navikli, kao što je musli? Dobra strana sirove ishrane je što zaista ima mnogo raznovrsnih recepata. Neki liče na recepte na koje smo navikli za doručak, samo su zdraviji, a neki su potpuno drugačiji!

Evo predloga za zdraviji, sirov musli koji nam sprema poznata veganka Olivera Rosić.

 

Kakav musli, takva energija!

Od skoro, kod nas se mogu kupiti potpuno sirove pahuljice od kinoe (quinoa) i amaranta (amaranth), pa ako vam nedostaje ideja za doručak ili konkretno musli za doručak, sada se može lako pripremiti!

Za ovaj doručak su vam potrebni:

  • mleko od orašastih plodova (badem, orah, lešnik).
  • pahuljice od amaranta,
  • sveže i/ili suvo voće i
  • komadići sirovog kakaa ili čokolade bez šećera.

 

Zdravo mleko – zdrav doručak!

Spremite bademovo ili mleko od lešnika ili oraha po standardnom receptu:

Jednu šolju badema potopite preko noći u mlakoj vodi. Ujutru bademe isperite, prebacite ih u posudu blendera, dodajte tri šolje čiste, filtrirane vode. Uključite blender i polako pojačavajte brzinu do najjače i pustite da se sve proradi dok ne dobijete finu emulziju. Zatum, mleko procedite kroz vrećicu za mleko u prigodu posudu. Cedeći i rukama vrećicu tako da zaostala pulpa bude što suvlja. Po želji, vratite mleko u blender, dodajte jednu ili dve meke urme bez koštica, mrvicu himalajske soli i dobro izblendajte.

Za još kremastije mleko dodajte i pola banane.

Sada imate mleko.

Doručak dok ste rekli: „Njam-njam“!

Pahuljice od amaranta i/ili kinoe stavite u posudu i prelijte biljnim mlekom. Po želji dodajte sveže voće, suvo voće ili komadiće sirovog kakaa ili čokolade koju ste vi pravili.

Banane se dobro kombinuju uz sve žitarice. Možete dodati i komadiće slatke jabuke ili kruške, suvo grožđe koje je prethodno bilo potopljeno preko noći u vodi.

Uz ovaj doručak možete spremiti i neki zdravi šejk ili sok.

Ovo je inače odličan doručak protiv anemije, jer većina namirnica sadrži velike količine gvožđa i magnezijuma.

Nutritivna vrednost sirovog muslija!

Ukoliko zaista koristite sirove namirnice, u njima će ostati svi vitamini i minerali i drugi značajni nutritijenti. U 100 g ima:

  • amarant – proteini (7%), ugljeni hidrati (6%), magnezijum (16%), gvožđe (11%), kalcijum (4%), vitamin B6 (5%);
  • kinoa – ugljeni hidrati (21, 3), (4,4%), vlakna (2,8), masti (1,9) i šećer (0,9);
  • lešnik – magnezijum (40%), vitamin B6 (30%), gvožđe (26%), kalcijum (11%), vitamin C (10%).

Pročitajte i ovo:

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: