Slani čia krekeri za svaki dan!

U skladu s godišnjim dobom i visokim temperaturama, menjaju se i naša jela i recepti, te tako s ledenih, osvežavajućih torti i slatkih bombica, prelazimo na lagana slana jela, kao što su čia krekeri Olivere Rosić.

I dalje nam je cilj da zdravi recepti budu jednostavni za spremanje, da nam ne oduzimaju mnogo vremena i naravno da budu ukusni! Većina zdravih, sirovih slaniša suši se u dehidratoru, dok sirovo voće i povrće možete sušiti i na suncu.

Dakle, čia krekeri se spremaju za nekoliko minuta. No, ako planirate da ih dehidrirate, računajte da vam za to treba malo više vremena, te je idealno spremiti ih dan ranije. Oliverini specijaliteti su, njeni omiljeni, slani gurmanluci u kojima svi uživaju – Olivera kada ih sprema, a drugu kada ih jedu!

 

Prvo izaberite zdrave sastojke!

  • 2 šolje lana,
  • ½ šolje čia semenki,
  • ½ šolje sirovog suncokreta,
  • ½ kašičice himalajske soli,
  • ½ kašičice kurkume,
  • ½ kašičice kajenske (cayen) paprike i
  • 3 šolje čiste, filtrirane vode.

 

Priprema i dehidriranje krekera

Semenke suncokreta sameljite na suvo, bez dodavanja vode. Samleveni suncokret sipajte u posudu pogodnu za mešanje i dodajte mu semenke lana, čia semenke, kajensku papriku, kurkumu i himalajsku so.

Promešajte drvenom varjačom i polako dodajte filtriranu vodu, mešajući sve vreme.

Ostavite pola sata da se sastojci sjedine i masa postane kompaktna.

Čia krekere rasporedite po podlogama za sušenje debljine 0,5 cm, ili ako volite deblje, mogu biti i deblji. Krekere, pospite lanom i semenkama čorokota.

Stavite da se suši na temperaturiod 43 C. Nakon 4 sata izvucite podloge iz dehidratora nastavite da ih sušite dok krekeri ne postanu hrskavi.

 

Čia krekeri odlično idu uz namaze i salate!

Krekere možete spremiti sebi ili deci kao užinu i slane, zdrave grickalice.

Druga opcija je da ih poslužite uz neki sirov namaz i mnogo salate. Inspiraciju i recepte za namaze možete uvek naći na portalu za presnu ishranu www.sirovahrana.rs

 

Pročitajte i ovo:

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: