Slatka i zdrava – alva na razne načine!

Čokolada, nutela, kolači, keksići i naravno alva – da li su možda to vaši omiljeni slatkiši? Ja sam veliki ljubitelj slatkog zalogaja i kod mene je taj gen aktiviran od rođenja (pošto kažu da je sklonost ka slatkišima zapisana u DNK). Tada nisam znala da je industrijski šećer nezdrav za kosti, imuni sistem, krvne sudove… A sada sam srećna što se svi ti divni „zabranjeni“ slatkiši mogu spremiti i na zdraviji način.

Može li alva biti zdrava? Naravno! Zahvalna sam svojoj sestri što je prešla u sirove vegane i poslala mi ovaj jednostavan, ukusni recept za alvu! Iskreno, alva spremljena na zdraviji način meni je mnogo ukusnija, nego ona industrijska, s belim šećerom.

Ima dovoljno ugljenih hidrata za energiju, kao i proteina i korisnih masti.

 

Zdravija ćeten alava

Nisam baš sigurna da li treba da bude ćeten alva, s obzirom na to da „ćeten“ na persijskom znači lan, a ovaj slatkiš se uopšte ne sprema od lana!

Za ovaj recept potrebni su vam sledeći sastojci:

  • šolja sirovog, samlevenog suncokreta,
  • 1 do 2kašike taana,
  • 1-2 kašike agavinog sirupa,
  • 1 kašika rastopljenog kokosovog ulja.

Suncokret možete samletu u mlinu za kafu. Pomešati sve sastojke u gusto testo. Staviti na papir za pečenje i preklopiti drugim papirom. Rasklagijajte i napravite kocku. Ostaviti u frižider da se stegne od 10 do 30 minuta. Pre služenja izaberite kalup ili modlu u obliku srca, zeke, ako to vaša deca vole ili možda kuglice?

Ako volite gorkasto-sladak ukus dodajte 2 kašike taana, ako volite slađu alvu, onda samo jednu!

 

Rogo-alva, fantastičnog ukusa i arome!

Sastav je skoro isti kao i satav bele alve, uz nekoliko sastojaka koji će pojačati njenu aromu i boju. Iskreno, jedva čekam da je spremite, jer ćete sigurno biti oduševljeni koliko se lako sprema, a koliko je ukusna i aromatična!

Dakle pored poznatih sastojaka iz prethodnog recepta dodajte i:

  • 1 kašiku organskog rogača (sitno mlevenog) i
  • malo vanile.

Sve dobro sjedinite i razvucite u pravougaonik. Rashladite alvu u frižideru na pola sata. Izvadite modlama željeni oblik i uživajte u čarobnom ukusu!

 

Koko-alva

I još jedna ukusna, bela varijacija recepta za alvu. Zapravo, kada jednom spremite originalan recept, brzo ćete i sami uvideti koliko možete da pravite novih varijacija!

Koko-alva može da sadrži kokos, no ja sam se odlučila za nešto finije od samog kokosa, a to je – kokosov protein!

Dakle, u osnovni recept za alvu dodajte i:

  • 1 veliku kašiku kokosovog proteina.
  • malo vanile (nije obavezno ako želite jači ukus kokosa).

Možete probati i alvu s kakaom, crnom čokoladom, lešnikom, uvaljanu u kokos, badem… Birajte ukuse i arome!

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: