Slatke, zdrave i jednostavne bombice!

 

Htela sam da ove slatke bombice nazovem „slatke i masne bombe“, ali da li biste tada poželeli da ih spremite? Sigurno biste poželeli da ih probate, ali možda biste strahovali od kalorija? No, ako vam kažem da su posebno deca u deficitu sa zdravim masnoćama i da su za odojčad ove bombice preko potrebni izvori zdrave masnoće, da li biste ih onda spremili?

Masnoće koje koristim za ove sirove kocke su zdrave, ali naravno, u većoj količini goje (nas odrasle posebno). Zato vi pojedite 2, a detetu dajte 4 i to će se lepo rasporediti na dan i nećete se ugojiti!

Važno je da znate da ih možete spremiti za samo 4 minuta uz svega nekoliko sastojaka.

Nisu sve masnoće zdrave, zato birajte pažljivo!

Foto: D. Pantić Conić

Naš mozak sadrži 60% masti koje dobija iz ishrane! Masti daju energiju, obezbeđuju potrebne nutritijente za rast i aktivnost. Potrebne masti, beba izvlači, najpre iz majčinog mleka, koje je drugo najmasnije mleko sisara (posle mleka kita). Majke koje imaju dečake imaju 35% više masti, dok majke koje imaju devojčice proizvode više mleka. Istraživači s Harvarda kažu da nijedno veštačko mleko ne može biti kao majčino. Ako ste prinuđeni da dajete zamenu, tada su vam dobre masnoće još važnije. Preporuka je da, već od 6. meseca ubacite avokado i bananu (zajedno) u ishranu, a potom i dobre masnoće, poput kokosovog ulja. Zaboravite na prženje hrane, to ni malo nije zdravo, ni za hranu, ni za ulja tj. masti!

Sastav i priprema bombica

Za ove bombice potrebni su vam sledeći sastojci:

 • 1/2 šolje kokosovog ulja,
 • 3 velike kašike putera od kikirikija ili putera od badema (može i oba),
 • 2 velike kašike agavinog sirupa ili 2 kašike meda,
 • malo cimeta ili vanile,
 • jedan rol bar bez šećera (kupite u zdravoj hrani ili napravite sami od kornfleksa, meda, semenki…).

Krenimo: 1,2,3 i sve je spremno!

A sada pomešajte sve sastjoke i dobro ih promešajte da se izjednače ulje, puter i sirup (med). Važno je da vam bombice ne budu previše tečne, jer će tako agavin sirup ostati na dnu, ali ni previše čvrste da biste mogli da ih sipate u kalup. Rol bar izlomite na sitne delove i stavljajte u kalup koji želite. Ja sam izabrala oblik kockica, kruga i srca!

Verujte da, dok sam ih fotografisala, moje sin je, odmah smazao 3, a i mi smo po 2. Ovo je jedan od recepata za slaktiše, odnosno zdrave slatkiše bez šećera, koje treba ili da zamrznemo na kratko ili stavimo u frižider na 30 min. Kada izvadimo kalupa, slatkiši se brzo tope, te je bolje je da ih brzo i smažemo!

 

Uloga masti u organizmu je veoma važna!

Masti su hranljive materije za mozak i ceo organizam. Osim što daju energiju, masti:

 • ulaze u sastav ćelijskih membrana,
 • zaštitne su materije, jer su nosioci vitamina A, D, E i K i esencijalnih masnih kiselina;
 • jačaju imunitet,
 • održavaju integritet kože i sluzokože, tj. čuvaju nas od hladnoće, štite kožu, održavaju rad lojnih i mlečnih žlezda;
 • utiču na koagulaciju krvi,
 • poboljšavaju ukus hrani i daju osećaj sitosti.

Pedijatri preopručuju da, do pete godine deteta, odnos masti i ostale hrane treba da bude 40:60, a posle pete 30:60! Naravno, birajte masti iz orašastih plodova ili hladno ceđena ulja kokosa, lana, susama, bundeve… I nikako ih ne pržite, jer ćete uništiti sve što je vredno u njima! Isto važi i za ulja koja nanosite na kožu ili kosu.

 

Što ne pojedete, slobodno namažite na kožu!

Zdrave i jednostavne bombice

Kokosovo ulje je veoma zdravo za ishranu, koliko i za lice, telo i kosu. S obizrom na to da je bebina koža veoma osetljiva (često i suva i sklona dermatitisu), umesto dečje kozmetike koja, zapravo često može izazvati alergije bolje je da koristite prirodno kokosovo ulje. Idealno je protiv virusa, bakterija, gljivica, parazita. Neguje kožu i pomaže kod zarastanja rana. Imajte na umu da se preko kože sve apsorbuje u organizam za samo nekoliko minuta! Zato je bolje izbeći kreme, opasne kupke koje pene i izabrati ulje koje možete i jesti! Ulje koje ne iskoristite za bombice namažite na kožu, sebi i deci, jer njima je to nega, a vama „pegla“ bore!

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: