Puding od amaranta i tapioke s crvenim voćem

Ako ste ljubitelj laganog voćnog doručka, onda će vam ovaj slatki puding od amaranta i tapioke s crvenim, bobičastim voćem biti vema ukusan! Mao slatko, malo kiselkasto, malo pahuljica malo voća – kombinacija je koja vam neće opeteretiti sistem za varenje u jutarnjim časovima.

Osim što je uksan, ovaj doručak bez dodatog šećera, lepo izgleda i miriše, te će i druga čula uživati! Može kombinovati s raznim načinima ishrane (bezglutenska) i lako se jedna vrsta žitarice može zameniti drugom.

 

Amarant, pirinač ili proso?

Za ovaj ukusni doručak vam je potrebno:

  • šolja pahuljica amaranta (pirinča ili prosa),
  • 1/2 šolje tapioke (brašna ili u granulama),
  • 1 šolja biljnog mleka,
  • 1 kašika agavinog sirupa (ili meda za vegetarijance),
  • 2 kašike crvenog bobičastog voća,
  • 1 zrela banana,
  • malo kokosovog brašna za ukrašavanje i
  • malo kokosovo ulja, po želji.

Ako ste na bezglutenskoj ishrani ili želite da da budete na neko vreme, onda je amarant dobar izbor. Iskreno, on je i najbolji u ovoj kombinaciji.

Generalno, bezglutenska ishrana preporučuje se osobama koje imaju i disfunkciju štitaste žlezde, a ne samo celijakiju.

Proso može biti problematičan za osobe koje imaju problem sa štitastom žlezdom, iako nema gluten.

 

Red pudinga, red voća ili?

Pomešajte brašno tapioke s 1/2 šolje biljnog mleka i razmutite ga, a potom sve zagrejte na niskoj temperaturi. Pred kraj dodajte izgnječenu bananu i agavin sirup.

Temperatura bi trebalo da bude veoma niska, jer nije nam cilj da skuvamo tapioku, već da je razmekšamo kako bismo napravili puding od nje. Doručak bi ipak, trebalo da bude više sirov, nego termički obrađen.

Sastojke možete slagati po bojama ili možete poređati najpre, sve bele sastojke i na kraju ih, ukrasite crvenim bobičastim voćem. I jedna i druga varijanta su veoma lepe, a ukus je naravno, isti.

 

Dobro serviran obrok podstiče apetit!

Važno je da svaki obrok koji jedete bude i dobro serviran i lepo dekorisan. U ishrani treba da učestvuju i druga čula! Svakako ne treba da jedemo što je nešto lepo, već što smo gladni, ali de facto, više uživamo u hrani koja je lepo servirana, zar ne?

U staklenu posudu sipajte najpre amarant, a potom ga prelijte s pola šolje preostalog mleka. Ako je potrebno dodajte još mleka da bude gusto, ali ne i suvo.

Ukoliko volite ukus kokosovog ulja, a želite malo da ublažite „gorčinu“ amaranta, možete dodati 1 kašiku rastopljenog kokosovog ulja u pahuljice i promešati.

Preko amaranta prelijte topli puding od tapioke, a potom dodajte i 2 kašike bobičastog voća.

Preko svega možete posuti i kokosovo brašno koje ste uzeli na vrh prstiju!

I na kraju, uživajte u slatkom toplom zalogaju koji se topi u vašim ustima!

Pogledajte i ovo:

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: