Slatki tart od jagoda – sirovi veganski slatkiš!

Foto: www.kreativnaindustrija.com

Slatki tart od jagoda, sirovi je veganski slatkiš bez industrijskog šećera i sličnih dodataka. Možete ga spremiti u bezglutenskoj varijanti ili s dodatkom ovsenih pahuljica, ako nemate problem s celijakijom.

U svakom slučaju, ukusan je, lako i brzo se sprema, čvrste je strukture i možete u njemu uživati u bilo koje doba godine!

Evo šta vam je potrebno za slatki tart od jagoda!

 

Tart, pa još sladak!

Foto: www.kreativnaindustrija.com

Činjenica je da se pravi tart pravi s jajima i uvek u slanoj varijanti, no slaganje slojeva, kao i veoma kompatibilna struktura sastojaka, posetili su me na pravi tart. Mogla je ovo biti još jedna voćna torta, no ovako smo se malo poigrali nazivima i ukusima…

Za ovaj lagani voćni tart potrebni su vam sledeći sastojci:

Foto: www.kreativnaindustrija.com

Prvi sloj (umesto testa)

 • 300 grama sirovih i oljuštenih badema,
 • 50 grama kokosa ili ovsenih pahuljica
 • 2 kašike kokosovog ulja,
 • 3 -4 kašike agavinog sirupa
 • biljno mleko (po potrebi).
Foto: www.kreativnaindustrija.com

Fil ili punjenje:

 • 250 grama jagoda (smrznutih ili svežih),
 • 2 zrele banane,
 • urme ili agavin sirup po ukusu.
Foto: www.kreativnaindustrija.com

Preliv:

 • 3 zrele banane,
 • malo soka od limuna,
 • kašika kokosovog ulja,
 • biljno mleko po potrebi i
 • rogač za posipanje.

Od aparta: jak blender, secko i cednica za dekorisanje.

 

Slatkiš bez indijskog oraha!

Foto: www.kreativnaindustrija.com
Foto: www.kreativnaindustrija.com

Većina sirovih veganskih torti pravi se od indijskih oraha ili domaćih oraha, a za ovaj tart vam oni nisu potrebni. Ovaj slatki tart nema ni tamnu koru, kao većina veganskih slatkiša bez šećera. Zbog toga je lagan i ukusan i deci (jer kombinacija oraha, urmi i ulja, ponekad može biti teška za decu).

Priprema je ista kao i za ostale sirove torte! Najpre, badem prelijete vrelom vodom kako biste lako prstima skinuli koru. Ubacite ga u secka i sameljite. Kada sameljete badem, dodajte kokos ili ovsene pahuljice i ostale sastojke i dobro izblendirajte.

Ako je potrebno dodajte malo biljnog mleka. Struktura treba da bude čvrsta kako bi se od nje mogao napraviti prvi sloj tarta. Ugnječite sve u kalup i ostavite u friz desetak minuta.

 

Tart koji će vam „zasladiti“ dan!

Foto: www.kreativnaindustrija.com

Procedite jagode, ako koristite smrznute i izbelendirajte ih za drugi sloj. Ako je fil previše redak, dodajte malo kokosa i kokosovog ulja, kako bi se bolje steglo.

Sipajte drugi sloj na prvi i ostavite da se stegne oko 20 minuta. Za to vreme napravite i treći sloj i sipajte na prethodna dva.

Pre serviranja, polovinu tarta pospite rogačem, a drugu polovinu kokosovom brašnom. Ili celu tortu podelite na 4 dela tako što ćete svaku četvrtinu različito ukrasiti: kokosovim ljuspicama, kokosovim brašnom, sirovim kakaom, rogačem…

Uživajte u ukusima!

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: