Šolja kafe na dan – drži doktora van!

work-coffeeDobra vest za sve ljubitelje – naučno je dokazano da ispijanje kafe ima brojne benefite za organizam: ubrzava metabolizam i tako podstiče mršavljenje, dobar je diuretik, pa pomaže u borbi protiv celulita. Takođe, može da vas zaštiti od bolesti modernog doba, kao što su: dijabetes tipa 2, bolesti srca i krvnih sudova, kancer, Parkinsonova bolest. A i da vas učini pametnijim!

Dijabetes tipa 2

Istraživanje sprovedeno na Harvardu, 2014. godine, otkriva da je povećano konzumiranje kafe kod ispitanika smanjilo rizik od oboljevanja od dijabetesa tipa 2 za 11%. Ista studija je pokazala da je kod učesnika koji su pili manje kofe, rizik veći za 17%.

Ubrzavanje metabolizma

coffee-lovers TOP PHOTOSvima nam je poznat energetski učinak kofeina nakon ispijanja prve jutarnje kafe, ali njegov efekat je mnogo dublji nego što se misli. Istraživanja su pokazala da kofein podiže metaboličku stopu za 3-10% i sagorevanje masnih naslaga čak do 29%! Ako popijete kafu pre treninga, kafein će poboljšati vaše perfomanse, podižući nivo adrenalina u krvi.

Kardiovaskularne bolesti

Iako postoje konfliktni dokazi, analiza sprovedena među studentima na Harvardu, pokazala je da kafein pre štiti od kardiovaskularnih bolesti, nego što predstavlja rizik. Uz 3-5 šolja dnevno, obezbedićete najbolji efekat.

Kancer

Kofein vas može zaštiti od raka dojke, kože, prostate i mozga, između ostalih.

Parkinsonova bolest

coffee mood

Tokom prethodnih godina, nekoliko studija je pokazalo obrnutu vezu između konzumiranja kafe i rizika od dobijanja Parkinsonove bolesti. Najpoznatija je studija iz 2001. godine, koja je pokazala da najbolje efekte ima konzumiranje 4-5 šolja kafe dnevno. To je količina koja smanjuje rizik od nastanka Parkinsonove bolesti gotovo na polovinu!

Depresija

Magičan broj bi mogao da bude četiri šolje dnevno, jer istraživanje sprovedeno 2011. godine otkriva da konzumiranje ove količine (ili veće) smanjuje rizik od depresije kod žena. Još dramatičnije, istraživanje sprovedeno dve godine kasnije, utvrdilo je da, osobe koje piju 2-4 šolje kafe dnevno, imaju 50% manji rizik da izvrše samoubistvo od onih koji piju manje količine ili je ne piju uopšte.

Postajete pametniji

Ne umišljate – zaista ste oštroumniji posle jutarnje kafe! Kada se kofein apsorbuje u krvotoku, on pokreće oslobađanje neurotransmitera, kao što je dopamin. Dopamin doprinosi poboljšanju raspoloženja i povezivanja neurona i više energije, brže mentalne reakcije i generalno, boljeg funkcionisanja mozga.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: