Spoj nespojivog – Rio de Ženeiro

 

Rio de Ženeiro (Rio de Janeiro) u sebi ima duh kosmopolitizma, ekstremnog bogatsva i siromaštva. Nestvarno lep, okružen je zalivom i visokim planinama. Uvek ga bajkovito predstavljaju u filmovima i reportažama, najviše kroz karneval, zabavu, pozitivnu energiju, izvajane Brazilke, fudbal.

„Živim u tropskoj zemlji koju je Bog blagoslovio, gde je priroda prelepa i gde je sve divno. U februaru se slavi karneval“– stihovi su legendarnog muzičara Jorge Bema (Jorge Bem)

U isto vreme, u ovog gradu veoma je prisutan kriminal i stalni porast sirotinjskih naselja. Pored svega, Rio de Ženeiro je i dalje jedna od najpoželjijih destinacija sveta.

 

Nstanak „jedinstvene reke“ bez reke

Pixabay – Rio de Janeiro

Prvi put 20. januara 1502. godine portugalski istraživači uplovili su u okeanski zaliv Guanabara i nazvali to mesto, Rio de Žaneiro (januarska reka).  U to vreme, reč reka koristila se za veće vodene površine koje ulaze u kopno. Tako je okean greškom, poistovećem sa rekom i tako je i ostalo. Rio de Žaneiro bio je glavni grad Brazila 7 godina, do 1960. godine. Nakon toga, administrativni centar prebačen je u Braziliju, ali je od 1808. do 1822. godine Rio bio i glavni grad Portugalije u kojem je aristokratija našla utočište pred Napoleonovom najezdom.

 

Posetite obavezno u Riu

Simboli grada su statua Isusa (jedno od sedam novih svetskih čuda), brdo Glava šećera (Pao de Acucar) – dve formacije povezane žičarom i čuvena plaža Kopakabana. Žičarom se najpre penje na manje brdo (Morro da Urca), posle toga sledi presedanje i vožnja na veće brdo. Glava šećera nadvija se nad samim okeanom i tu čaroliju od pogleda treba zadržati što je duže moguće.

Duge rajske plaže Kopakabane, Brazilke u kupaćim kostimima, odbojka na pesku, skupi kafei duž plaže, zajedno sa bulevarima daju raskošnu sliku grada.  Osim poznatih atrakcija, grad ima i mnogo prirode, avanturističkih, verskih i kulturnih mesta. Ne treba zaobići glavni trg Praca 15 de Novembro,  Botaničku baštu, vožnju tramvajem, Metropoliten katedlalu, muzeje sa zavidnim kolekcijama, gastronomske lokacije, letenje preko grada.

 

Karneval, semba i favele

Semba je najpoznatiji brazilski ples, a potiče od afričkih robova koji su nekada tu radili na plantažama. Kažu da u Riju ima i preko 200 škola sambe. Za najveći svetski karneval, koji traje 7 dana, pripremaju se preko cele godine. Učesnici su isključivo pripadnici favela.
U kom god delu Rija da se nalazite, favele nikada nisu daleko.

Izbegavajte da nosite skupocen nakit i veće količine novca sa sobom. Svaka fafela bavi se nekim od prljavih poslova i ne mešaju se međusobno. Stanovništvo iz ovih delova retko se školuje, rano se žene i udaju (devojčice sa 12). Glad nije izražena, pošto zbog dobre klime i bujne vegetacije svuda imaju banane, ananas, kokos.

 

Rio de Ženeiro je poznat i po sportu

U Veličanstvenom gradu, kako još zovu Rio de Ženeiro (Cidade Maravilhosa), pre dve godine, održane su i Olimpijske igre. Brazil je prva južnoamerička zemlja koja je bila domaćin. Najveći brazilski stadion zvanično se zove Mario Filho, u čast brazilskog sportskog novinara. Jedan je od najvećih u svetu a naziv Marakana dobio je po istoimenoj četvrti u kojoj se nalazi.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: