Sremski Karlovci – varoš koja se pamti!

Sremski Karlovici su jedna od onih varoši u Srbiji u kojima, kao da je stalo vreme. Za turiste ovo mesto otkriće mnogo toga: istoriju, arhitekturu, književnost i poznata scenografija iz domaćih filmova.  Tu je Stražilovo, spomen mesto Branku V. Radičeviću, karlovačka gimnazija koja je bila inspiracija za neke od čuvene domaće filmove: Balkan ekspres, Varljivo leto ’68 i Lajanje na zvezde.

Od modernih atrakcija tu se nalazi jedinstveni muzej kuglofa „Gea“ i miris kuglofa na koje miriše Brankov trg, a nikako ne propustite Festival kuglofa, koji se održava u maju ili junu. Na Brankovom trgu probajte kuglofe – s čokoladom, višnjom, narandžom, suvim grožđem, makom i naravno oni najlepši – s bermetom.

Čime vas još mogu inspirisati Sremski Karlovci pročitajte u nastavnku teksta preuzetog sa portala Blogotres.

 

Oj, Karlovci, mesto moje drago

Kada se na spustu sa Fruške gore ukaže se tabla sa stilizovanim ćiriličnim natpisom Sremski Karlovci, dok se u pozadini talasa Dunav, meni se duša obraduje. Već slutim mirne i idilične sate koje ću provesti u jednoj od svojih omiljenih varoši, obići po ko zna koji put ista mesta, uvek s novim zanosom. Koliko me voli neko mesto merim po lakoći sa kojom u njemu dišem i po miru koji osetim na srcu. Karlovci uvek dočekuju sa najvećom dobrodošlicom.

Poodavno sam se dobrano napila vode na česmi Četiri lava, ne znajući za legendu da onaj ko jednom ugasi ovde žeđ, uvek će se vraćati u Karlovce. I tako naše drugovanje traje evo već više od dve decenije…

 

Dvorska bašta – kapija između svetova

Dvorska bašta, Sremski Karlovci

Nedaleko od škole se nalazi Dvorska bašta. Njen ulaz je kao kapija između dva sveta, onoga trena kad zakoračite među drvorede na stazu, kao da ste prošli kroz vremensku kapiju. Mogu da vidim čipkaste suncobrane, krinoline ispod kojih proviruju božanstvene cipele i čujem kikot mladih devojaka koji se meša sa žuborom potoka. Na jednoj klupi mladić čita knjigu, malo se namrštio, na drugoj se zaljubljeni par nasmejano došaptava, plava devojčica s kikicama sa rukama na očima i oslonjena o mladi kesten broji dok se drugarice ne sakriju iza čuvareve kućice… Sunce probija kroz krošnje i šara stazu. Posebno je bašta lepa u jesen, kada je staza posuta raznobojnim lišćem, pa vam stopala nestaju u tom šuškavom tepihu. Uživaćete u skupljanju kestenova kojih bude na sve strane, gde god zakoračite.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: