Šta treba jesti u vreme ciklusa?

Znate li šta treba jesti u vreme ciklusa?

fotofrafija-iznad-naslova

Uz pomoć pravilne ishrane, uspešno se možete suprotstaviti uobičajenim problemima, prisutnim u ovim danima, poput grčeva, bolova u stomaku i stanja opšte slabosti, ali i nadoknaditi nedostatak gvožđa.

Gvožđe, magnezijum, kalijum i kalcijum su najbolji saveznici dobrog zdravlja, naročito u danima ciklusa, kada njihov nedostatak može dovesti u rizik opšte stanje organizma. Izborom odgovarajućih namirnica obezbeđuje se stabilan nivo nutrijenata u organizmu i uspešno se rešavaju ovi problemi. Evo šta prporučuje Laura Dugo, profesorka Biohemije ishrane, na Univerzitetu Biomedicine, u Rimu.

Gvožđe

pravilna-ishrana-uspesno-resava-probleme-tokom-menstrualnog-ciklusa„Prva loša posledica menstrualnog ciklusa je mogućnost nedostatka gvožđa. Ovaj problem može se prevazići unosom namirnica koje ga sadrže u izobilju. Istraživanja su pokazala brojna blagotvorna svojstva brokolija. Jedno od njih je opuštajući efekat, koji je naročito koristan u ovim danima, jer može umanjiti karakteristične menstrualne bolove.“ – savetuje profesorka Laura Dugo. Preporučuje se i konzumiranje namirnica bogatih vitaminom C, koji poboljšava apsorpciju gvožđa u organizmu. Dakle, jedite pomorandže, limun i razne vrste kupusa.

Kalijum i magnezijum

badem%2c-suvo-voce-i-crna-cokolada-sadrze-minerale-kalijum-i-magnezijum„Hormonska neravnoteža koja nastaje neposredno pre i tokom menstrualnog ciklusa, uzrok je različitim tegobama, kao što su grčevi, zadržavanje tečnosti u organizmu i osećaj nadutosti. Minerali poput kalijuma i magnezijuma, na prirodan način, doprinose opuštanju mišića i ligamenata materice, oslobađajući nas ovih tegoba.“ – navodi profesorka Dogo. Posebno bogati izvori ovih minerala su suvo voće, sirovi badem, ali i bosiljak i crna čokolada sa visokim sadržajem kakaoa (preko 70%). Jedite ih umereno, jer su veoma kalorični!

Kalcijum

leblebija%2c-pasulj-i-socivo-su-odlican-izvor-gvozda„Kalcijum je fundamentalni mineral, naročito u danima ciklusa, jer pomaže u regulaciji mišićnih kontrakcija. Klasični izvori su mleko i mlečni proizvodi, ali možete se odlučiti i za namirnice biljnog porekla, koje su, takođe veoma bogate ovim mineralom, poput susamovog semena i kajsija.“ – ističe profesorka Dogo. Takođe, mahunarke, kao što su sočivo i pasulj, generalno su odličan izvor gvožđa i minerala.

Savet

komorac-ima-snazan-diuretski-efekat„Za očuvanje hormonske ravnoteže, treba izbegavati namirnice bogate šećerom, pre svega ugljene hidrate kao što su integralna testenina i žitarice, kako biste izbegli napade gladi.“ – zaključuje profesorka. Da, za hranu koja ima diuretski efekat, poput komorača koji pomaže smanjenju nadustosti, jer eliminiše višak tečnosti.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: