Šta dobijate kada prestanete da jedete meso?

chicken-meatŠta gubimo ako izbacimo meso i mesne proizvode – pitanje je koje postavljaju oni predstavnici mesnih industrija. No, hajde da postavimo stvari na pravo mesto i da ih pogledamo iz ugla našeg zdravlja i boljitka za ceo organizam. Šta dobijamo kada izbacimo meso – pravo je pitanje koje treba da postaviti!

Evo samo nekoliko stvari koje dobijate kada izbacite meso.

1. Smanjujete rizik od srčanih oboljenja!

hunger-healthy-foodČinjenica je da vegetarijanci žive zdravije i da je mali broj oboleva od srčanih oboljenja. Jednostavno, nema masnoća životinjskog porekla, krvni sudovi se ne prljaju, krv lakše prolazi kroz krvotok.

Osim masnoća, nema ni prevelike količine soli u ishrani (koja konzervans mesu i mesnim prerađevinama), a koja je jedan od uzročnika kardiovaskularnih oboljenja, visokog krvnog pritiska, itd. Istraživanja pokazuju da je procenat smanjenja holesterola u organizmu čak 35% samo kada se izbaci meso iz ishrane!

2. Smanjite rizik od dijabetesa

fast-foodIstraživanje dr Kembela u knjizi „Kineska studija“ pokazalo je da broj mladih obolelih od dijabetesa brzo raste. U poslednjih 10 godina, broj mladih obolelih od dijabetesa u Americi povećao se za 70 procenata! Da li smo se promenili mi ili se promenila naša ishrana? Činjenica je da se promenila ishrana i da jedemo previše masnu, slanu i nezdravu hranu u kojoj ima malo nutritivnih elemenata: vitamina i minerala! Proteinska ishrana uzrokuje mnogobrojne bolesti, a jedna od njih je i šećerna bolest! Činjenica je da vegetarijanci ne obolevaju od dijabetesa i da se ova bolest može sprečiti ili otkloniti pravilnom ishranom!

 

3. Smanjite upale organizma i snabdejte se zdravijim proteinima i mastima

healthy-breakfastUpalni procesi su, takođe povezani s hranom koju jedete i utiču na niz bolesti. Meso, mlečni proizvodi, namirnice životinjskog porekla i procesovana hrana povećavaju upalne procese u organizmu. Dakle, opet se vrtimo u krug. Kada izbacite meso, izbacili ste toksine, bakterije, viruse, sluz i sve što se može naći u drugom živom organzimu koji je vaš obrok.

4. Olakšajte sebi varenje hrane

pecurkaNa osnovu dužine creva, izgleda zuba, gornjih i donjih ekstremiteta, čovek nije predviđen da bude svaštojed, već biljojed koji jede i plodove (uključujući i pečurke) i semenke. To potvrđuje i varenje mesa koje se, zapravo u našem organizmu ne vari, već truli i raspada. Tako se stvara i veliki broj bakterija i otrova. Hrana biljnog porekla lako je svarljiva, ne opterećuje dugo krvotok, niti imuni sistem.

5. Spavajte bolje i imajte više energije u toku dana

happyPrvo što ćete primetiti kada izbacite meso je, da se za kraće vreme više naspavate i da vam je san boljeg kvaliteta. Nema lošeg varenja – nema ružnih snova. Naš organizam noću ima zadatak da se čisti i razlaže materije, a ne da vari tešku hranu. Drugo, pošto niste opterećeni razlaganjem mesa, niti toksinima, imaćete i više energije u toku dana. Shvatićete kako u 24 časa može sve da se uradi – možete da se odmorite, naspavate, radite, budete sa porodicom, prijateljima, trenirate…

6. Podmladite se!

woman-in-the-grassČinjenica je da meso ubrzava procese starenja, jer ga organizam prepoznaje kao gomilu toksina. Drugo, sam proces raspadanja i razlaganja mesa u čovekovom sistemu za varenje stvara nove količine bakterija, virusa i toksina. Posle nekoliko nedelja zdrave ishrane, primetićete kako se i vaš ten menja, koža posataje svetlija i čistija, a godine kreću unazad. Činjenica je da ljudi koji jedu meso brže stare u odnosu na vegetarijance ili vegane.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: