Depresija i kako se izboriti s njom?

depresion-girl
Spava vam se, ne izlazi vam se iz stana, danima biste gledali svoj omiljeni film i plakali uz tužne scene? Apetit je promenljiv, nekada biste mogli pojesti sve što imate u stanu, a nekada ne biste stavili ni zalogaj u usta!

Da li vam je ovo ponašanje poznato? Ako nije zaljubljenost, onda je depresija! Šalu na stranu, možda neki simptomi liče i na zaljubljenost, no depresija je ozbiljna bolest koju ne razumeju oni koji od nje pate! Stara je koliko i civilizacija i većina ljudi nije ni svesna šta im se događa.

 

Više od 55 % Srba pati on blagih simptoma depresije!

man-depresijaDepresija je jedina smrtonosna bolest u psihijatriji, jer oko 15% depresivnih osoba izvrši samoubistvo. Istraživanje koje je sprovdeno od 1997 do 2007. godine, pokazuje da u Srbiji od, blagih simptoma depresije, pati svaka druga osoba. Depresija je dijagnostifikovana kod 4,4% žena i kod 2,4 % muškaraca.

Depresija se često javlja kod osoba koje su imale bolna iskustva, doživele su poniženje, sramotu ili su izgubile nekog bliskog. Može dogoditi da se negativna osećanja ili razočarenje iz detinjstva, vrate kroz sličnu slituaciju, kada osobu doživi slično osećanje. Ponavljanje iskustva iz detinjstva i nesvesna ranjivost predstavljaju osnovu za depresiju. Bes usmeren ka sebi i osećanje bespomoćnosti ili beznađa, tipični su za depresiju. Osoba se isključuje iz društva i sve više vremena provodi „u svom svetu“.

 

Kako lečiti depresiju?

girl-forest-largePostoji više uspešnih načina za lečenje depresije, a ključ-odluka, nalazi se u samoj osobi koja pati od ovog poremećaja. Dakle, najvažniji lekar ili lek je svesnost i odluka da se nešto promeni. Izbora je mnogo – od aktivnog bavljenja sportom, modernih tehnika u psihijatriji i koučingu do promena načina ishrane. I sport i hrana povećaće nivo seratonina, olakšati san, izbaciti toksine iz organizma i očistiti kako telo, tako i um od leoše energije. Za početak, dobar izbor može biti i duga, svakodnevna šetnja. Banane, crna čokolada, brazilski orha, avokado, spanać i slatki krompir, namirnice su koje će vam popraviti raspoloženje jer su bogati folom kiselinom ili vitaminom B6 koji smanjuje stres.

Helioterapija umesto farmaceutskih preparata?

Sunčeva svetlost i dug boravak na suncu blagotvorno deluju na naš organizam. Zbog toga se svima koji pate od depresije preporučuje da što duđe provode vremena na suncu i u prirodi. Korisne su i cvetne escncije, tj. fitoterapija.

Poznata je i kolor terapija koja koristi boju da povrati balans našim energetskim centrima u kojima je došlo do pada energije. Kolor terapija stimuliše naših čakri da povećaju nivo energije i pobede depresiju.

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: