Šta je NLP i kako deluje na naš život?

Milica Lava Nikolić

NLP ili  neuro-lingvističko programiranje je tehnika za rad na sebi pomoću koje konačno, preuzimamo život u svoje ruke. Naš um se sastoji iz svesnog i nesvesnog dela i često nije dovoljno da, svesno poželimo da nešto promenimo u svom životu.

Milici Lavi Nikolić, NLP je pomogao da uspostavi ravnotežu sa sobom i drugima, da isceli i sebe i odnose sa njoj dragim ljudima. Zahvaljujući ovoj tehnici, Milica je shvatila da je njena svrha u životu da svojim primerom pokažem drugima da je sve moguće. Zbog toga Milica danas radi kao certifikovani NLP predavač i trener i uči druge kako da pronađu svoju svrhu, da se pokrenu i aktiviraju u poslu i životu.

 

ada najbolje deluje ova tehnika?

NLP najbolje deluje kada posvećeno radimo sve vežbe na obuci. Nije potrebno sedeti i učiti teoriju kod kuće, osim ako ne želite dalje da se bavite ovim. Ako idete na obuku samo radi poboljšanja života, život će vam se, sigurno menjati već u toku edukacije. Svaki nivo NLP-a traje devet meseci i sve što radimo prolazimo iskustveno, te nam ostaje u nesvesnom delu uma već tokom vežbe. Tehnike postaju deo naše svakodnevnice. „Potrebno da se redovno dolazi na module, da se svesno učestvuje u vežbama i promene postaju očigledne – dodaje Milica Nikolić.

 

Kome se može preporučitu NLP?

Milica Lava Nikolic

NLP osnovni nivo može se preporučiti svima. To je otkrivanje stečenih programa i uverenja, kojih uglavnom nismo svesni. Polaznici obuke uče kako da prome pogrešna, loša i beskorisna uverenja. Druga oblast je komunikacija, a treća velika oblast, jesu ciljevi. Kako jasno definisti ono što želimo i kako kreirati konkretne koraka ka tome? Naravno dobro postavljenim ciljevima. Ove tri oblasti su potrebne svima, jer svi želimo da promenimo ponašanja koja nam ne koriste.

Svi komuniciramo sa ljudima i imamo planove koji su, uz neuro-lingvističko programiranje neuporedivo lakše ostvarivi – objašnjava Milica.

NLP master je za sve koji žele dublje da rade na sebi, na isceljenju emocija, promeni uverenja i ostvarenju velikih ciljeva o kojima su, do sada samo maštali.

Trenerski nivo NLP-a dolazi, prirodno nakon practitioner-a i master-a, svima koji osete moć NLP koji požele da to znanje prenose i inspirišu druge svojim primerom.

 

Šta se sve može uraditi pomoću ove tehnike?

Najčešća promena koja se kod polaznika NLP-a dešava jeste otkrivanja i započinjanje svog posla iz snova. Uz NLP postepeno otkrivamo svoja uverenja i uviđamo koja nam služe, koja ne, kao i koja su lično naša, a koja smo prihvatili od drugih. Evo šta su primera poslova iz snova naših polaznika posle obuke: objavljene knjige, otvoren vrtić, otvaranje rekreativnog centra, pokretanje proizvodje ručno izrađenog nakita od kristala.

Uvek uživam kada posmatram ljude kako najzad, žive svoju svrhu – ističe Milica.

Mnogo ljudi rade neki posao jer su uvereni da tako mora, a oni moraju mnogo da se muče da bi zaradili. Veruju da je najbolji raditi siguran posao gde dobijaju platu uvek istog dana u mesecu. Oni nažalost, uglavnom nisu nezadovoljni poslom, potisnuli su svoje želje i pomirili se sa sudbinom. NLP pomaže da se podsetimo šta je to izvorno naše, u čemu zaista, uživamo, u čemu smo dobri. Takođe, ova tehnika nam daje nam odličnu startnu poziciju da se usudimo da živimo svoj san.

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: