Šta nas podmlađuje i čini mladim?

Ako ste se zapitali postoje li čuvari mladosti, odgovor je da – ima dosta navika, osećanja, namirnica koje nas podmlađuju i/ili čine mladim. Setite se u čemu ste sve uživali dok ste bili dete i zapitajte se zašto ste prestali to da radite? To su bile neke divne navike koje ste voleli, koje su vas činile srećnim, zar ne?

Drugo, kao dete ste više uživali u nekim prirodnim ukusima, sigurno vam je gorak ukus bio grozan, kao i ukus alkohola kada ste ga prvi put probali? Više ste spavali nego sada, više se igrali, bili aktivni – eto došli smo do većine navika koje nas čine mlađim i vitalnijim, a koje kada pređemo tridesetu sve manje praktikujemo.

Evo nekoliko korisnih ideja, predloga šta možete da učinite za svoje telo i um, a šta vas, ustvari, podmlađuje i čini mladim.

 

Više odmora nas podmlađuje, a više aktivnosti nas čini mladim!

San, svakako regeneriše naše ćelije i celo naše telo! Tokom noći naš organizam se čisti (tada se znojimo) i kroz kožu izbacuje toksine. Ovo je vreme kada se mentalno i emotivno odmaramo, a to je veoma važno za vitalnost celog našeg bića. Kao i za naše zadovoljstvo. Kada smo neispavani, slabije rasuđujemo, pažnja je smanjena, imuni sistem opada, a naše ćelije brže stare.

S druge strane, pokret nas čini aktivnim i zadovljnijim. Kada vežbamo, nivo seratonina u organizmu se povećava i osećamo se bolje! Joga, brzo hodanje, trčanje, plivanje, šetnja, planinarenje, što god vam prija, samo budite u pokretu!

 

Vitamin E podmlađuje!

Vitamin E je sastavljen od grupe jedinjenja tokoferola i tokotrienola koji su topljivi u mastima. I zašto su važni? Oni pomažu vašim crevima da bolje vare, poboljšavaju funkciju polnih organa oba pola, normalizuju lučenje estrogena i progesterona i ubrzava metabolizam. Vitamin E, takođe podmlađuje strukturu kože, širi krvne sudove i sprečavaju pojavo tromboze i visokog krvnog pritiska. Pored toga, vitamin E štiti srčani mišić i jača imunitet.

Vitamina E ima u: bundevi, ulju pšeničnih klica, orasima, lešniku, bademima, avokadu, crvenoj paprici.

 

Soul ili dobra kombinacija semena podmlađuju ćelije

Ne samo da je dobar za jačanje imuniteta i smanjenje upalnih procesa u organizmu, Soul ima i odličan efekat na naše ćelije? Zašto? Zato što sadrži sve grupe antioksidanasa, zašto što je prirodan i bez ikakvog veštačkog dodatka i zato što daje organizmu sve što mu je potrebno! Soul smanjuje mutacije tj. greške naših ćelija koje brže stare nego što treba.

Soul se preporučuje svima, novorođenčadi od 6 meseci i odraslima do kraja života!

 

I još nešto za podmlađivanje!

Crna čokolada čini kožu glatkom, razlaže masnoće kod celulita i poboljšava rad ćelija. Đumbir skida kilograme i snižava nivo holesterola. Hrana koja ima dosta vode podmlađuje organizam i poboljšava pražnjenje creva (sveže voće i povrće). Pored toga, postoji i hrana koja nas čini starijim i zbog koje brže starimo.

Meditacija nas oslobađa stresa, kao i joga koja utiče na promene u svakom delu našeg bića.

I više se igrajte, zabavljate i budite dete koje nije znalo za brige – bar pola sata dnevno!

 

Više o Soulu pogledajte na:

Soul – antioksidansi, vitamini, minerali – sve u jednom?

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: