Šta nikako ne bi trebalo da radite pred spavanje!

bedroom

Muči vas nesanica i stalno se žalite da se budite umorni i nesipavani? Sve vam se čini kako ste konstantno umorni i da vam je noć prekratka za odmor. Da li gledate televizor pre spavanje ili spavate dok teče program? Surfujete na netu, večerate u ponoć ili kasno pijete kafu?

Evo 5 stvari koje će vam ugroziti san i koje nikako ne bi trebalo da radite pred spavanje.

 1. Zaboravite na TV i surfovanje internetom!

  Činjenica je da većina ljudi gleda TV program ili surfuje netom upravo pred spavanje. No istraživanje je pokazalo da svetlost ekrana ometa proizvodnju melatonina, hormona odgovornog za miran san. Dakle, bar sat pre spavanja, pogasite sve pametne uređaje, uključujući i mobilni telefon!

 2. Ne nosite posao (lap top) u krevet!

  work-in-the-bedSlika zaposlene devojke ili muškarca s lap topom na krilima u krevetu, izgleda kao scena iz vašeg omiljenog filma, no potrudite se da vi ne budete glavni akter u na toj slici. Rad pre spavanja, a posebno preko elektronskih uređaja, ne samo da će vas razbuditi, već će vaš mozak primiti previše informacija pred noćni odmor. To vas sigurno neće uvesti u „lake snove“!

 3. Ne vežbajte pred spavanje i ne tuširajte se previše toplom vodom!

  Vežbe su potrebne našem telu i korisne, no ipak je bolje da za njih izdvojite neki drugi deo dana. Mogu vas razbuditi i podići vam energiju pred spavanje. Pored toga, kao i topao tuš, mogu vam previše podići temperaturu, a to vam nikako neće pomoći da zaspite ili će kvalitet vašeg sna biti slabiji…

 4. Izbegavajte previše tečnosti pred spavanje!

  drinkAlkohol i kofeni pred spavanje neće vam doneti dobar kvalitet sna, niti dobar odmor. Ne samo što ćete se češće buditi i ići u toalet, već ćete zaposliti i svoj organizam da pojača noćne aktivnosti. Slično je i kada večerate u pola noći – umesto da se organizam čisti i razlaže materije tokom sna, vaš organizam će morati  (teško) da vari hranu.

 5. Ne pokrećite ozbiljne (neprijatne) razgovore s najbližima!

  alone-in-the-bedLegli ste u krevet s vašim dragim ili dragom, no setili ste se nečega što vam je zasmetalo u toku dana i sada morate da partneru održite lekciju. To nije dobra ideja. Previše je stresno i rizično da „lekcija“ ne preraste u žučnu raspravu. A kada smo u stresnoj situaciji, pokazuje istraživanje, naš organizam odbija da zaspi, jer stres doživljava kao opasnost za život!

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: