Najskupilji rekviziti na aukcijama: pramen kose, rukavice i veš

Od slika, umetničkih dela i nakita do intimnog veša, korseta i bokserskih rukavica – sve se može naći na aukcijama širom sveta. Što je još zanimljivije, dostići visoku cenu sve ove stari dostižu visoke. Koliko god da vam se čini da je nešto neobično ili previše skupo, da je sitnica koju niko neće kupiti, na aukcijama izgleda, svaki predmet nađe svog kupca.

Evo liste 5 najskupljih i najneobičnijih stvari prodati na aukcijama širom sveta.

 

Elvisov pramen kose

Ne znamo kako je dospeo na aukciju i da li ga je sačuvao njegov frizer ili supruga Prisila, no pramen kose najpoznatijeg rokera, dostigao je zaista visoku cenu. Pre više od 15 godina, na internet aukciji Elvisova lokna kupljena je za 115 000 dolara.

Drugi pramen kose koji je uspeo da se proda za višu cenu, bio je pramen slavnog revolucionara Če Gevare koji je prodat za 119 500 dolara.

Na trećem mestu nalazi se uvojak kose Džona Lenona koji je prodat za 48 000 dolara, zatim na četvrtom Betovena za 7 300 dolara. Peto mesto dele vlasi astronauta Nil Armstrong i predsednika Džon Kenedi čiji su pramenovi prodati po 3 000 dolara.

 

Haljine, korsite i veš

Ženske haljine, korseti i veš, uvek su izazivale mnogo pažnje, se samo na revijama, u filmovima, već i na aukcijama! Madonin obožavalac je 2012. godine, u jednoj od najčuvenijih aukcijskih kuća na svetu, kod londonskog „Kristija“ kupio korset i top koji je zvezda nosila na turneji 1990. godine. Kreacija Žan Pola Gotjea plaćena je više od 77.000 dolara, što je iznenadilo sve učenike aukcije!

No nije ovo najviša cena nekog odevnog predmeta. I dalje rekord drži haljina Merlin Monro koju je glumica nosila 1962. godine. Pevajući rođendansku pesmu predsedniku SAD, Džonu Kenediju, Merlin Monro je sijala u zlatnoj toaleti. Kupac ove haljine bila je američka kompanija za promet memorabilija pod nazivom „Moram to imati!“ Haljina je plaćena čitavo bogatstvo 1.267,500 dolara! Predsednik ove kompanije reako je da je bio spreman da plati i više od toga!

 

Rukavice, lopte i drugi sportski predmeti

Najvredniji sportski rekvizit prodat na aukciji!

Do sada, najskuplji sportski predmet plaćen na aukciji je lopta za bejzbol! Ovom loptom je Mark Megvajer  1998. godine oborio rekord sezone! Loptu je kupio kolekcionar Tod Mekfarlan, muzički producent i crtač stripova za tri miliona dolara! Najskuplje sportske rukavice prodate na aukciji dostigle su cenu od 385.848 dolara. Nosio ih je Kasijus Klej, odnosno Muhamed Ali, a kupio ih je njegov veliki obožavalac! U ovim rukavicama, čuveni bokser je, na meču protiv Sonia Listona, osvojio prvu titulu svetskog šampiona teške kategorije.

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: