Transformacioni trening koji jača samopouzdanje!

Ako ste pomislili da je ovo reklama za još jedan NLP trening, komunikacione veštine i pregovaranje za modernog lidera pogrešili ste! Ono za šta su potrebne godine psihoanalize, može se dostići mnogo brže, jednostavnije i lepše!

Transformacioni trening s konjima pomoći će vam da steknete samopouzdanje, ojačate slabe strane svog karaktera i uvidite gde je vaša snaga!

Konju se ne možeš nametnuti skupim statusnim simbolima, robnim markama ili luksuznim automobilima. Ne možeš ga ni podmititi obećanjima o većoj plati – dodaje Miloš Stoiljković Rolović, transformacioni trener. Konj u tebi vidi samo koliko si siguran u sebe i u to što si naumio. I tek onda te sledi bespogovorno. Konji su realniji od ogledala. Trener je tu da objasni reakciju četvoronošca i sugeriše način vaše promene na bolje.

 

Ko je Alfa jedinka?

Na mogućnost transformacije ukazala su im deca, njihovi prvi korisnici. U početku povučena i nesigurna, vremenom su sticala samopouzdanje. Kad to mogu mališani bez mnogo životnog iskustva, još je lakše odraslima. „Odrasli su školovani da upravljaju svojim, pa i tuđim životom,“ objašnjava Jelena Obradović, predsednica Upravnog odbora kluba Aranđelovac. Oni već godinama nude program transformacionog treninga uz konje.

Konj je životinja krda. Iako je mnogo teži od čoveka, konj u njemu vidi alfa jedinku. Trener Stoiljković Rolović protumačiće vam kada vaša vera u sebe nije bila na najvišem nivou, iako ste drugačije tad mislili. Obratiće vašu pažnju na trenutak kad ste izgubili fokus. S druge strane, zasluge za izvršavanje zadatka pohvaliće u meri da se ne uobrazite. Konj i to primećuje, a u alfa jedinki ne traži umišljenu, već samopouzdanu osobu.

 

Konj će vam podići samopouzdanje i naučiti kako da držite fokus!

Vežbe su naizgled lake i izvode se u parteru, u malenom manježu. Nakon upoznavanja sa Alisom, Gospođicom Klarom ili Hafom, pitome rase hafinger, sledi prvi test. Posle nekoliko krugova vođstva konja za ular, uzicu treba pustiti. I dalje konja voditi stavom svoga tela. I tu ga ne možeš prevariti. Ako konj oseti samopouzdanje čoveka, neće brstiti maslačke po obodu kruga. „Namirisaće“ i kad ti popusti pažnja usled drugih misli ili zvonjave mobilnog. Tada će biti mnogo teže da ga privolite da vas sluša, jer ste prokockali njegovo poverenje da ste dobar vođa čopora.

Konji se slično ponašaju i prilikom drugih vežbi: obilaska oko prevrnutih kofa, preskakanja niskih prepona… Ako samo na trenutak izgubite fokus, konji će rušiti rekvizite. Ukratko – neće hteti da sarađuju.

Srećom, možete naučiti i izvežbati kako da se fokusirate na zadatak. Dobro urađen zadatak podići će i nivo samopouzdanja. Tako se menjate, a rezultati promene primenljivi su svuda – na poslu, u porodici, sportskom timu! Zbog toga se transformaciono trening uz konje preporučuje i korporacijama čiji zaposleni mogu da osveste svoju ulogu u kolektivu.

 

Ko je glavni u timu?

U životu i poslu postoje zadaci koji se timski realizuju. Mudri naprave plan i podele uloge, ali se ni takvi ponekad ne snađu kad treba konja zajedno da sprovedu od tačke „A“ do tačke „B“.

Pa čak i ako verujete da ste rođeni lider, konj će osetiti da li je vaše ubeđenje zasnovano na zabludi. Slušaće onog sa boljim liderskim predispozicijama.

Iznenadiće i one što smatraju da su od sekundarne koristi. I iz njega će izvući najbolje. Vođe uvide koji je pogon njihovog liderstva, a šta još treba da doteraju, a ostali članovi tima nauče kako da budu bolji i aktivniji u timu.

Postoji još jedna caka. Na konja ne možeš da se ljutiš ako ti je otkazao poslušnost ili se čak narugao nekim svojim postupkom. Instinktivno, on će tražiti način da iskoristi slabost čoveka. Isto kao što će vam dati i mogućnost da napredujete i da se razvijate! A ko odlučuje o tome?

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: