Ako ste bolesni – ove namirnice ne treba da jedete!

Ako ste bolesni i slab vam je imnuni sistem, a posebno ako imate visoku temperaturu, postoje namirnice koje ne treba da jedete.

Zapravo, idealno bi bilo da to vreme manje jedete, a više pijete: vodu, lekovite čajeve koji podižu imuni sistem i sokove koji čiste organizam od virusa.

No, ako ste ipak gladni i imate jaku potrebu za hranom, trebalo bi izbegavati ove namirnice ne treba da jedete:

Hrana koje podstiče upale

Belo brašno i proizvodi od belog brašna, rafinisane namirnice, šećer i slatkiše, pa čak i veštačke zaslađivače. Ovo je trenutak kada treba da smanjite ili još bolje izbacite šećere! Rafinisani šećer troši naše minerale i vitamine i slabi imuni sistem. Samo 100 grama mlečne čokolade smanjuje rad imunog sistema za 50% u naredna 4 sata od kada je pojedete. Na ovu listu treba dodati i mleko i mlečne proizvode, jer oni stvaraju sluz i tako podstiču upalu.

 

Previše procesovanu hranu

Poznato je da se pržena, kuvana i previše masna hrana ne preporučuje ni zdravim osobama, a posebno ne nekome pod temperaturom. To opterećuje sistem za varenje i jetru, koja tada ima drugi zadatak. Vaš organizam treba da se izbori s virusima, a ne da troši snagu na višesatna varenja hrane. Drugo, jetra nikako ne voli zasićene masti!

 

Mlečni proizvodi

Mleko od krave, koze ili ovce, namenjeno je mladunčetu te životinje, a ne čoveku. Drugo, u svakom prirodnom mleku nalaze se sluz i gnoj i još neke materije koje sigurno ne biste želeli da pijete. Možda se homogenizacijom razlažu svi ti sastojci mleka, no da li je ona dobra? Homogenizacijom, tj. izlaganjem mleka visokoj temperaturi (od 114 do 120 stepeni), razbijaju se masti i svi ostali krupniji delovi mleka na sitnije delove, te mleko postaje homogeno.

Ipak, mleko ima previše sastojaka koji nisi dobri za čoveka i koje, kako su pokazala istraživanja netoleratnnosti na laktozu, više od 80% ljudi na svetu, ne može da svari, jer nismo sisari te vrste! Kada ste bolesni, nisu vam potreni ni mlečna kiselina, ni kazein (protein), niti sve te teške masnoće.

 

Kafa i alkohol

Kafa i alkohol su previše toksični za organizam, a verovatno vam se neće ni piti ovi napici u trenucima prehlade. Oba napitka stvaraju previše kiselu sredinu, a to je sredina u kojoj se razvija bolest. Ukoliko vam se baš pije kafa, možda bi jedan crni čaj bio dovoljno dobra zamena za potrebnu dozu kofeina?

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: