Što manje pene, to bolje za dete!

Kada pogledate reklamu za dečju kozmetiku, skoro svuda ćete videti istu sliku: mnogo pene i nasmejano dete koje se igra u kadi! Lepa izgleda, zar ne? No, da li ste razmišljali šta sve sadrži ta kupka, tj. pena i da li je ona dobra za vaše dete?

 

Sintetički mirisi i sastojci su veliki alergeni

Činjenica je da se u kupke i šampone dodaju sintetički mirisi i boje koji su uzročnici kožnih alergija. Sve više beba ima dermatitis kožne alergije, zbog loše i čak opasne dečje kozmetike. Dermatitis se zbog učestalosti i trajanja više ne tretira kao  alergija, već oboljenje). Istraživanja su pokazala da 45% ispitanika reaguje na pojedine komponente parfemskih nota koje se dodaju u kozmetiku. Nasuprot veštačkim  mirisima, prirodna kozmetika koristi nerazređene esencije eteričnih ulja blagog, prirodnog mirisa!

 

Loša kozmetika trajno isušuje i oštećuje kožu bebe!

Glavni zahtev većine proizvođača sredstava za kupanje i pranje (kupke, šamponi, sapuni) jeste da proizvod pravi što više pene! To znači da imaju veliku koncentraciju tenzida, veštačkih materija koje stvaraju penu. U suštini, pena je nepotrebna, jer se nečistoća može skinuti i s nižom koncentracijom tenzida. Jaka peneća sredstva mogu da uklone i do 60 % lipida iz zaštitnog sloja filma na površini kože i da značajno smanje vlažnost kože. Šta to znači za dete, bebu ili osobe s osetljivom i suvom kožom? Znači da će, ako budu konstantno koristile ovakvu kozmetiku, imati suvu kožu sklonu crvenilu, svrabu, alergijama i dermatitisu.

 

Preko kože se supstance najbrže apsorbuju u organizan!

Prirodna kozmetika, posebno organska, pravi se na bazi biljaka iz prirodnog, organskog uzgoja. Prozivodi su bez dodatka agresivnih konzervanasa, veštačkih boja i aroma. Za nju se koriste, npr. estri biljnog glicerina i masnih kiselina, kokosovog ulja, itd. Prirodna kozmetika ne narušava zaštitni sloj osetljive bebine kože. U suštini, za tek rođenu decu, do 40 dana najbolje je za kupanje koristiti samo toplu vodu, jer deca su mnogo čistija od nas, odraslih.

Ukoliko već brinete o zdravlju svog deteta i birate zdravije namirnice, trebalo bi da pažljivo birate i kozmetiku za vaše voljene, jer i ona može da prozurkuje mnogo štete zdravlju vašeg deteta.

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: