Street style jedne Francuskinje!

„Street style“ je već dugo popularan u celom svetu, od Evrope do Holivuda. Nose ga svi, i poznati i oni koji to nisu, i foto-modeli, poput Karoline de Megre (Caroline de Maigret) i slavnih glumica kao što su Anđelina Džoli, Sara Džesika Parker, Sijena Miler… Spisak je dug, jer je garderoba za svaki dan udobna i praktična. Napravljena je od prirodnih materijala i uvek je u modi!

Evo nekoliko saveta za dobre „street style“ kombinacije. Karolina de Megre, poznata francuska manekenka i model savetuje vas šta da izbacite iz ormana, ako pratite pariski stil!

 

Udobno i naizgled smerno

Street style karakteriše nekoliko važnih stavki:

 • klasične forme i uniseks komadi,
 • udobnost i jednostavnost (u slučaju pariske mode, to je „muška“ jednostavnost),
 • besprekoran ukus, naizgled smeran i
 • dobro izabrani detalji koji ne odvlače pažnju (sat, tašna, nakit),
 • jednostavne frizure i blago neuredna kosa.

 

Street style i perfekcionizam

Činjenica je da pariski stil odiše perfekcionizmom, posebno kada ga nosi Karolina de Megre. Zapravo, u ovom slučaju, možemo reći da je to način života ove umetnice. Nekada naklonjena muzici, a sada modi, Karolina je uvek perfektno obučena, iako njen stil naginje ka muškoj jednostavnosti. Ona nosi uglavnom pantalone, i to široke, ne strukirane blejzere i bele košulje zakopčane do grla. Nakit čine uvek „detalji“ koji upotpunjuju celu kombinaciju.

Ona ne nosi ništa što ima šljokice, ni cirkone, čak ni u svečanijim prilikama. Ne voli najlon, niti materijale koji nisu prirodni. Prepoznatljiva je i po puštenoj, blago neurednoj kosu.

Šta Parižanke nikad ne nose?

U svojoj knjizi „Kako biti Parižanka“ Karolina savetuje da, ako volite pariski stil, onda u ormanu nikako ne treba da imate sledećih 7 stvari:

 1. Štikle od 7 cm jer Parižanke ne žive život na pola!
 2. Velike logotipe brendova na garderobi jer niste bilbord!
 3. Najlon, poliester, viskozu jer ćete uvek biti mokri i znojavi.
 4. Široki donji deo pidžame, jer u pidžama pantalonama ne treba da vas vidi ni jedan muškarac!
 5. Džins sa šljokicama i cirkonima, jer ne radite u Bolivudu!
 6. Kratak, providan top, osim ako imate 15 godina.
 7. Fejk markirane torbe jer vam lažnjaci ne mogu podići samopouzdanje (isto važi i za veštačke grudi).

Činjenica je da je Pariz modni centar i da Parižanke diktiraju modne tredove, te i vredi poslušati ove savete.

Jednostavne, ležerne frizure i uvek ženstveni parfemi

Znamo da se novi trendovi u frizurama najavljuju svake sezone, te su tako i ovde dozvoljene blage promene u boji ili nijansiranju. Kosa je potpuno prirodna, prirodnih boja i nijansi, a vaša frizura treba da bude jednostavna i blago neuredna. Dakle, ako vam je bliži pariski stil, onda neka vaša kosa bude uvek čista i puštena. Ako vam se više dopada holivudski stil, onda čistu i isfeniranu kosu vežite u jednostavnu punđicu i pustite da vam po neki pramen pada niz lice ili leđa.

Ovako prirodan stil treba da se uklopi i s izborom parfeme, a najboji izbor su omiljeni letnji parfemi Francuskinja.

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: