Stres i kako ga savladati? Ovo su 3 najpoznatije prirodne metode za smirenje!

 

Verujem da se i vi svakodnevno suočavate sa stresom i posledicama stresa, jer u današnje doba, skoro je nemoguće izbeći stres. Na poslu, u prevozu, porodici, školi, ulici… skoro svuda smo izloženi stresnim situacijama koje pogađaju naše emocije, um i telo.

Ovo su 3 jednostavna i veoma efikasna rešenja kako da se izborite sa stresom. Možete ih primenjivati kod kuće, na poslu, sami ili uz pomoć stručnjaka. Činjenica je da, i kada prepoznamo problem, sami, često ne može, da se izborimo s njim, niti da ga rešimo.

  1. Meditacija

Više od 600 studija rađenih širom sveta pokazuje snagu i dejstvo meditacije u stesa. Nije reč samo o fokusiranju na jednu tačku, već i o ponavljanju mantre i smirenju uma čime se otklanja” sloj po sloj” prethodnog stresnog dana. Kada se primenjuje svakodnevno 2 puta po 20 minuta, meditacija nam može pomoći i kod niza drugih stanja i problema, osim stresa.

 

  1. Tehnika emocionalne slobode – EFT (Emotional Freedom Techniqe) efikasno rešava emocionaln probleme
Foto: Pixabay.com

Ova tehnika je za kratko vreme preplavila ceo svet i postala najpoznatija tehnika u domenu energetske psihoterapije! EFT donosi i rasterećenje i oslobađa nas od fizičkih senzacije koje stvara stres, poput, čvora u stomaku, stezanja u grudima, aritmije, glavobolje, lošeg varenja, itd.

Najbolje je EFT praktikovati uz stručnjaka koji će vas naučiti kako da istinski povežete um i telo i da se izborite sa različitim stresnim situacijama.

 

  1. Šetnja smiruje um i telo
Setnja u prirodi pozitivno deluje na nase hormone

Znam da vam ne deluje previše ubedljivo, ali duga šetnja, a posebno brzi hod, pokrenuće svaki mišić u vašem telu i smiriti um. Najbolje je da izaberete šetnju u šumi, pored reke ili bilo gde u prirodi.

Ako za aktivno vežbanje i teretanu nemate vremena ili snage, šetnju svako može praktikovati i to svakodnevno. Ako ne možete u prirodi, krenite ranije na posao i nekoliko stanica umesto, u autobusu, prošetajte se pešaka. Isto možete uraditi i posle posla.

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: