Super veganski ručak – „šumsko pile“ u gomasiu

Ovo je zaista super obiman i ukusan veganski ručak – „šumsko pile“ u gomasiu uz dodatak pirinča s uljem od tartufa i sveže salate i vlašca! A o lekovitosti i nutritivnoj vredisti da i ne govorimo! Ovakav proteinski obrok idealan je za sve koji tek prelaze na vegansku hranu i odvikavaju se od nezdravih obroka ili za one koji dosta vremena provode vežbajući.

„Šumsko pile“ u gomasiu sprema se jednostavno i brzo i pogodno je za vegane i bezglutence.

 

Da li su pečurke sličnije životinjama ili biljkama?

Prešli ste na vegansku hranu i često konzumirate pečurke, kao zamenu za meso. No, da li ste znali da one ponekad zaista, mogu imati svojstva „mesa„? Naime, stručnjaci kažu da pečurke nisu ni biljke ni životinje, a da su ipak, sličnije životinjama, nego biljkama. Ima i onih koji tvrde da su pečurke nešto između životinja i biljaka i da to zavisi od podloge na kojoj rastu i od domaćina na čiji račun žive. Ako pečurka raste na drvetu, onda preuzima svojstvo biljke.

Gljiva vrbara (Leatiporus Sulphureus), u narodu zvana „žuti hleb“ ili „šumsko pile“ raste na drvetu, obično trulim stablima vrbe, hrasta, topole ili bagrema. Ima veliki mesnati šešir, s gornje strane žućkast, a s donje narandžasto-crvenkast. Može narasti i do 20 kilograma i veoma je zahvalan obrok, jer kuvanjem i dinstanjem ne gubi ništa od svoje težine!

Po izgledu, a čak i ukusu veoma podseća na meso, zbog čega je i dobila ime šumsko pile.

 

Veganstvo i ajurveda

Veganstvo i ajurveda, možda nemaju mnogo direktnih tačaka, no možda u težnji ka zdravijem načinu života i harmoniji, možda se ponegde i dodiruju. U svakom slučaju, na nama je da od svega što nam dolazi u život uzmemo najbolje.

Tako sam i ja, umesto poha, iskoristila da šumsko pile uvaljam u smesu koja se uklapa s veganskim načinom ishrane, a koja je deo ajurvedskog znanja. Gomasio je toliko jednostavan i previše „običan“ za spremanje, a zpravo, toliko je ukusan da ne možete da se zaustavite dok ga jedete!  Dobro se kombinuje uz većinu jela, pa čak i iz krekere i hleb!

Za ovo jelo su vam potrebni:

  • pečurka vrbara ili „šumsko pile“,
  • so i susam za gomasio,
  • dodatak uz gljive po želji: pirinač s povrćem ili uljem od tarufa i sveža salata.

Vrbara se odlično uklapa uz sveži beli luk, a nikako ne ide uz alkohol!

 

Kako spremiti vrbaru i gomasio?

Pečurku šumsko pile dobro operite u nekoliko mlakih voda. Očistite je od sitnih čestica prašine koje pokead mogu urastu u njen šešir. Gljiva ima i lekovita svojstva osim velike količine proteina, no treba je dobro spremiti, odnosno skuvati ili izdinstati. Ne preporučuje se sirova. Ako je mlada i mekana, skuvaćete je brzo za 20 minuta, na srednjoj temperaturi. Ne treba je soliti tokom kuvanja. Ako je malo starija, trebaće vam više vremena, možda i do 40 minuta.

Za to vreme dok se kuva vrbara, možete spremiti gomasio. Blago ispecite seme susama (bez ulja) u tiganju koji ima debelo dno i nije prevučen keramikom ili nekim drugim premazom. Susam treba da požuti i pusti ulja. Ako ga prepečete, biće gorak! Zato, ne odvajajte se od tiganja. Potrebno vam je najviše 5 minuta da ga ispečete, uz povremeno mešanje.

Ispečen susam sipajte u avan, dodajte zdravu so i gnječite.

U gomasio možete dodati i malo sitno iseckanog belog luka. Ili 2-3 struka crnog vlašca. Alkohol se nikako ne preporučuje uz ovu gljivu!

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: