Super veganski ručak – „šumsko pile“ u gomasiu

Ovo je zaista, obiman i ukusan veganski ručak – „šumsko pile“ u gomasiu, uz dodatak pirinča s uljem od tartufa i sveže salate i vlašca! A o lekovitosti i nutritivnoj vredisti da i ne govorimo! Ovakav proteinski obrok idealan je za sve koji prelaze na vegansku hranu i odvikavaju se od nezdravih obroka ili za one koji dosta vremena provode vežbajući.

„Šumsko pile“ u gomasiu sprema se jednostavno i brzo i pogodno je za vegane i bezglutence.

 

Da li su pečurke sličnije životinjama ili biljkama?

Prešli ste na vegansku hranu i često konzumirate pečurke kao zamenu za meso. No, da li ste znali da one ponekad zaista, mogu imati svojstva „mesa„? Naime, stručnjaci kažu da su pečurke ipak, sličnije životinjama, nego biljkama. Ima i onih koji tvrde da su pečurke nešto između životinja i biljaka i da to zavisi od podloge na kojoj rastu i od domaćina na čiji račun žive. Ako pečurka raste na drvetu, onda preuzima svojstvo biljke.

Gljiva vrbara (Leatiporus Sulphureus), u narodu zvana „žuti hleb“ ili „šumsko pile“ raste na drvetu, obično trulim stablima vrbe, hrasta, topole ili bagrema. Ima veliki mesnati šešir, s gornje strane žućkast, a s donje narandžasto-crvenkast. Može narasti i do 20 kilograma i veoma je zahvalan obrok, jer kuvanjem i dinstanjem ne gubi ništa od svoje težine!

Po izgledu, a čak i ukusu veoma podseća na meso, zbog čega je i dobila ime šumsko pile.

 

Veganstvo i ajurveda

Veganstvo i ajurveda, možda nemaju mnogo direktnih tačaka, no u težnji ka zdravijem načinu života i harmoniji, možda se ponegde i dodiruju. U svakom slučaju, na nama je da, od svega što nam dolazi u život uzmemo najbolje.

Tako sam i ja, umesto poha, iskoristila da šumsko pile uvaljam u smesu koja se uklapa s veganskim načinom ishrane, a koja je deo ajurvedskog znanja. Gomasio je toliko jednostavan i previše „običan“ za spremanje, a zpravo, toliko je ukusan da ne možete da se zaustavite dok ga jedete!

Dobro se kombinuje uz većinu jela, pa čak i iz krekere i hleb!

Za ovo jelo su vam potrebni:

  • pečurka vrbara ili „šumsko pile“,
  • so i susam za gomasio,
  • dodatak uz gljive po želji: pirinač s povrćem ili uljem od tarufa i sveža salata.

Vrbara se odlično uklapa uz sveži beli luk.

 

Kako spremiti vrbaru i gomasio?

Pečurku šumsko pile dobro operite u nekoliko mlakih voda. Očistite je od sitnih čestica prašine koje ponekad mogu da urastu u njen šešir. Gljiva ima i lekovita svojstva, osim velike količine proteina, no treba je dobro spremiti, odnosno skuvati. Ne preporučuje se sirova. Ako je mlada i mekana, skuvaćete je brzo za 20 minuta, na srednjoj temperaturi. Ne treba je soliti tokom kuvanja. Ako je malo starija, trebaće vam više vremena, možda i do 40 minuta.

Za to vreme dok se kuva vrbara, možete spremiti gomasio. Blago ispecite seme susama (bez ulja) u tiganju koji ima debelo dno i nije prevučen keramikom ili nekim drugim premazom. Susam treba da požuti i pusti ulja. Ako ga prepečete, biće gorak! Zato, ne odvajajte se od tiganja. Potrebno vam je najviše 5 minuta da ga ispečete, uz povremeno mešanje.

Ispečen susam sipajte u avan, dodajte zdravu so i gnječite.

U gomasio možete dodati i malo sitno iseckanog belog luka. Ili 2-3 struka crnog vlašca. Alkohol se nikako ne preporučuje uz ovu gljivu!

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

2 Comments
    1. Pečurke možete servirati uz pirinač, salati, krompir, a gomasio dodati po želji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: