Svakodnevne navike koje pojačavaju sezonsku alergiju

Alergični ste na polen i ambroziju ili jednostavno, osećate kako vam organizam, s promenom godišnjeg doba, a posebno na proleće i jesen, slabi i plašite se da vas ne uhvati kijavica ili sezonska alergija. Evo 8 jednostavnih predloga koji će promeniti vaše svakodnevne navike i smanjiti sezonsku alergiju.

 1. Spremite se za proleće i počnite terapiju ranije (pre aprila i maja). Istraživanja pokazuju da se alergija javlja znatno pre nego što se ispolje simptomi poput kijavice, kašlja i suznih očiju. Ako koristite lekove, najbolje bi bilo da terapiju počnete 2 do 3 nedelje ranije, jer je to trrnutak kada počinje alergijska reakcija, kako su pokazala istraživanja Američkog instituta za alergiju, astmu i imunološka savetovanja.
 1. Hrana koja jača imuni sistem
  Hrana koja jača imuni sistem

  Ojačajte imuni sistem. Jak imuni sistem će se mnogo lakše izboriti s alergijom, nego slab. Pojačajte unos svežeg voća i povrća, posebno onih namirnica koje imaju vitamin C i više grupa antioksidanasa. Ulje kima i origana, takođe vam mogu pomoći da se efikasno izborite s alergijom disajnih organa, kao i laneno seme i orah koji su pobednici u količini omega 3 masnih kiselina.

 1. Garderobu koji nosite van svoje kuće, obavezno je skinite kada uđete u svoj dom, jer je ona zadržala veliku količinu alergena! Istraživanja koje je objavio časopis Grana pokazuje da čak i obična majica, za samo jedan dan, na sebi “pokupi” oko 7 miliona čestica polena! Najbolje bi bilo da imate garderobu za izlaske i garderobu za kuću.
 1. Ukoliko ste alergični na prašinu i grinje, bilo bi dobro da kućno čišćenje prepustite nekom drugom! Respiratorni organi su preosetljivi u ovom periodu i bilo bi dobro da smanjite alergene oko sebe, a čestice prašine i grinja iritiraju sluznice.Frizura: Aleksa La Vie
 1. Tuširajte se pre spavanja i obavezno operite kosu! Ne nosite u krevet sve alergene koje ste pokupili dok ste bili napolju. U kosi se mogu zadržati sitne čestice polena, posebno ako nanosite gel i lak za kosu koji su magneti za ove alergene.
 1. Pijte što više zelenog čaja i namirnica koje čiste organizam. Poslednja istraživanja u Japanu, pokazala su da zeleni čaj, ne samo da čisti organizam, već i blokira razvoj alergena u organizmu.
 1. Izbegavajte alkohol. Alkohol generalno, loše utiče na rad jetre, a jetra je najvažnija za dobar imuni sistem. Pored toga, istraživanje od skoro 6 000 žena pokazalo je, da 2 čaše vina dnevno mogu da udvostruče simptome alergije koje imate. Histamin, koji je proizvod fermentacije, zapravo deluje kao okidač za alergijske simptome!
Therapy air ion, by Zepter
Therapy air ion, by Zepter
 1. Veštačke osveživače vazduha zamenite jonizatorima i prečišćivačima vazduha koji stvaraju negativne jone i eliminišu čestice prašine iz vazduha, grinje, polen, dlake od kućnih ljubimaca i sve drugo što može napraviti još veći problem vašim disajnim organima. Trenutno je na tržištu najbolji Therapy Air iOn, aparat kompanije Zepter za prečišćavanje vazduha.
Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: