Sve što niste znali o krastavacu!

Iako je to salata koju svakodnevno jedemo tokom leta, evo nekoliko zanimljivosti koju možda niste znali o krastavcu! Prva je činjeinca da je krastavac (Cucumis sativus) voće, kao što su to i bundeva, tikvica, paradajz, paprika ili masline. Zbog načina na koji se priprema i jede, u kulinarstvu ga svrstavaju u povrće, iako je po biološkim osobinama, botanički, bliže voćkama.

U krastavcu se nalazi mnoštvo vitamina: B1, B2, V3, V5, V6 i vitamin C, kao i folna kiselina, i minerali: gvožđe, kalcijum, fosfor, magnezijum, kalijum, cink.

Evo još nekoliko interesantnih činjenica o krastavcu!

 

Snaga, obrok i svež dah

Ukoliko se osećate umorno u popodnevnim satima, piće koje sadrži kofein vam neće mnogo pomoći. Da biste obnovili snagu, potrebna vam je namirnica koja sadrži vitamine B i ugljene hidrate. Svi vitamini grupe B sadržani su u krastavcu, a tu su i ugljeni hidrati. Dovoljno je da pojedete jedan krastavac i da vam se vrati energija!

Želite li lagan i brz obrok pred spavanje koji vam neće poremetiti kilažu? Uzmite svež krastavac, jer se brzo i lako vari, a zavarće vam glad. Pored toga, ovaj zeleni plod je dobar i kada putujete ili mnogo radite da vam pobošlja koncetraciju.

Takođe, pomaže i kod uklanjanja neprijatnog mirisa iz usta. Žvaćite komad krastavca 30 sekundi i miris će nestati.

 

Pomoćnik u domu i bašti

Da li ste umorni od brisanja zamagljenog ogledala u kupatilu posle tuširanja? Pre kupanja, namažite ogledalo kolutićem krastavca i ono se neće zamagliti. U kupatilu će vam od toga i prijatano mirisati.

Sudopera, slavinine, šporet i drugi elementi od rostfraja, zablisataće ako ih istrljate krastavcem. Neće ostaviti nikakve tragove, a vaše ruke i nokti neće biti u kontaktu s hemijom, već prirodom.

 

Šarke na vratima umesto uljem, možete podmazati i krastavcem

Fleke ili dečje šare od hemijske olovke ili flomastera skinućete korom od krastavca.

Ako vašu baštu često posećuju insekti, stavite kolutove krastavca u aluminijumske posude za jednokratnu upotrebu. Kombinacija krastavca sa aluminijumom uzrokovaće hemijsku reakciju, čiji će rezultat biti miris koji ljudi ne osećaju, ali za insekte je nepodnošljiv.

 

Krastavac za noge i obuću

Idete na plažu, bazen ili samo želite da obučete kraću haljinu, ali vam smeta celulit na nogama? Kolutovima krastavca namažite kritična mesta. Krastavac ima takvu kozmetičku moć da brzo zateže kožu. Zategnuće i bore na licu, a koža će vam istovremeno biti elastična.

Kada nemate vremena da polirate cipele, a imate krastavac pri ruci, isecite ga i iskoristite za sjaj. Od njega će vam obuća postati i vodootporna, što je odlična zaštita nogu i obuće u slučaju kiše.

I za kraj, imajte na umu da krastavac brzo smiruje! Isecite ga i zalijte vrelom vodom. Dišite malo nad tom parom i smirićete se odmah.

 

Izvor: „13 osobina krastavca za koje niste znali“

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: