Poljubac jača imuni sistem i ubrzava metabilozam

kiss COVER PAGE

Da li ste znali da je poljubac dobar za vaše zdravlje? Poljubac jača imuni sistem, smanjuje stres i pomaže vam da izgubite neki suvišni kilogram? On nam pomaže i da se odbranimo od virusa, smanjuje nivo kortizola i ubrzava metabolizam.

Ne samo ljubav, strast i požuda – moć poljupca prevazilazi okvire emocija i ulazi u sferu potpunog blagostanja za naš organizam. Nauka potvrđuje da je poljubac prijatan i romantičan gest koji pozitivno utiče na mnoge telesne funkcije!

 

Ubijete viruse strasnim poljupcima

kiss-young-coupleSprovedene studije potvrđuju da razmena pljuvačke predstavlja odličan način za suzbijanje virusa. Istraživanje objavljeno u žurnalu „Medicinske hipoteze“ pokazuje da žene, ljubeći se sa svojim partnerom, razvijaju imunitet konkretno prema citomegalo virusu. Ali, ne samo to – poljubac ima pozitivne efekte na psihu i raspoloženje kod osoba koje su izložene stresu. Prema Šaron Stils, fiziologu neuropati i autoru knjige „Crvena uzbuna – budi realan i ozdravi“, poljubac snižava nivo kortizola, hormona stresa. Kod osoba koje imaju visok nivo kortozola visok, to može imati negativne posledice na imunološki i endokrini sistem i mentalno zdravlje, naročito na hipokampus.

 

Poljubaci i dobra hrana za dobru liniju!

kiss-TOP PHOTOLjubljenje sigurno ne utiče na to da gubite kalorije kao kada trčite (11,2 kalorije u minutu). No, ono vam ipak 2 puta ubrzava metabolizam. Brajan Stamford, docent i direktor Centra za promociju zdravlja iz Univerziteta u Luisvilu, izmerio je, da se tokom veoma strasnog poljupca sagorevaju 2 do 3 kalorije u minutu. To je dvostruko iznad metaboličkog standarda, zar ne? Dakle, umesto loše dijete, izaberite dobar način ishrane i ljibite se što više!

Poljubac za lepotu!

I najzad, poljubac čini žene lepšim. Svaki put kad se ljubimo, koristimo tridesedak mišića na licu i vratu, koji će posle izgledati zategnutije i čvršće. Čak i usne nabubre i postaju sočnije i veće, zahvaljujući delovanju hormona koji se tokom poljupca luče.

I zato, šta čekate, uživajte u poljupcima i budite zdravi i lepi!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: