Terapije koje ublažavaju stres i popravljaju raspoloženje!

Neke aktivnosti, više od drugih leče naš um i telo, obnavljaju energiju i brzo popravljaju raposloženje. Ako ste veoma zauzeti tokom nedelje i nemate vremena za socijalni život, niti sport, često ste pod stresom, evo 4 ideje koje će vam brzo obnoviti energiju.

Iako i cvetne esencije, tj. floriterapija deluju blagodeno, ovoga puta vam predstavljamo nešto jednostavnije što možete koristiti bez doktora ili terapeuta. Za sve osobe koje su sklone depresivnim stanjima, ovo mogu biti tehnike za „instant“ podizanje energije i promenu raspoloženja.

 

Terapije pevanjem i igrom

Da li ste primetilli koliko je divno kada pustite glas i raspevate se! Sami u kupatilu, u automobilu na putu do posla, uz omiljenu pesmu.

Da, pesma jeste lek za dušu i ovo je „instant terapija“ koja vam snižava pritisak, povećava količinu kiseonika u krvi, a to usporava puls i opušta mišiće. Pevanje reguliše disanje i podstiče stvaranje hormona sreće! Istraživanja pokazuju da se svakodnevnim pevanjem može podići samopouzdanje i produžiti život, jer tako jačamo rad pluća, srca, stomačnih i leđnih mišića.

Ako se odlučite i da igrate uz pesmu, to će već biti vežba za telo i um!

 

Uvek dobra i jednostavna šetnja!

Da, to je bar lako i za to vam ne treba ništa drugo osim udobne garedobe i patika! Idealno bi bilo kada biste šetali šumom ili pored reke, jer su vibracije iz prirode te koje nas leče. Saobraćaj, buka i zagušljiv vazduh nas dodatno čine umornim i nevroznim, te je zato bolje otići tamo gde imamo mir i bar malo lepih zvukova. Srećom, u Beogradu još ima šuma u kojima možete videti i čuti ptice, a van Beograda priroda je fantastična! I za to vam vikendi mogu dobro doći kao malo bekstvo u oaze mira na selu, na planini, pored reke. Bilo gde samo dalje od buke!

No, ako vam to trenutno nije izvodljivo, krenite ulicama u blizini vašeg stana i odredite veliki krug oko naselja za malo brži hod.

 

Terapije uz životinje!

Terapija uz kućne ljubimce odgovara svima, deci, starijim osobama, bolesnima, osobama pod stresom. To mogu biti mali kućni ljubimci, pas, mačka, hrčak, zeka…

A možete i izabrati i konja na Hipodromu ili kod ljudi koji imaju svoja imanja na selu, a kojeg vi možete hraniti, maziti i šetati jednom nedeljno.

 

Psi su idealni za stabilnost naših emocija. Oni vole bez uslova i rezerve. Psi osete ako ste depresivni i besni i ne odustaju dok ih ne pomazite, a to nam popravlja rasploženje! Psi izvlače negativnu energiju i uspostavljaju ravnotežu na emotivnom, telesnom i mentalnom nivou.

Hiporehabilitacija uz konje pripisuje se u čak 25% zvaničnih dijagnoza, iako nauka još nije pronašla odgovor na pitanje: zašto konji imaju toliku isceliteljsku moć na ljude.

 

 

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: