Terasa – vaše idelano mesto za uživanje!

Skoro svi bismo voleli da imamo stan ili kuću s terasom. No kada pogledate terase u komšiluku, većina terasa su pretvorene u skladište za stare stvari ili su prazan otvoreni prostor.

Zašto ne biste terasu pretvorili u zelenu oazu i mesto gde možete praktikovati neki hobi, „kulirati“ i uživati u popodnevnoj dremci, soku ili čaju?

Uređenje ili preuređenje terase zahteva manje vremena nego sređivanje stana, a za sve vam je potrebna dobra polazna ideja, odnosno dobar dizajn.

Evo nekoliko predloga koje možete primeniti na postojeću terasu, a koji neće zahtevati veliku rekonstrukciju terase.

Drvo oplemenjuje svaku terasu

Činjenica je da svaka terasa izgleda mnogo bolje kada ima drveni pod. Možda je malo komplikovanije za održavanje, ali je udobnije i toplije. Drveni pod vam daje slobodu da iz stana izađete bosi na terasu i uživate u pogledu, vazduhu, čaju…

Ipak, treba voditi računa o kišnom i hladnom zimskom periodu, te su drveni podovi na terasi idealni za zemlje koje imaju veći broj sunčanih dana.

U suprotnom, potrebno je da imate nadstrešicu ili tendu koja će vašu terasu zaštititi od kiše i snega.

 

Izaberite jednostavne detalje

Pravi izbor detalja za terasu bitan je koliko i za stan ili svaki drugi prostor u kom boravite. Nije bitno da li je terasa zatvorena ili otvorena, važno je da ne bude pretrpana! Ako imate više stvari na njoj, važno je da ih dobro raposredite. Police za saksije možete i sami napraviti na nekoliko načina. Možete i dekupaž tehnikom preurediti stare daske. ili izabrati u prodavnicama koje su otvorene za želje kupaca i gde vam mogu iseći policu po meri.

Postavljanjem visećih držača za saksije na zid terase, oslobodićete prostor za sto, stolice i sličan nameštaj.

 

Od veličine terase zavisi kakve police biramo

„Merdevine – držači saksija“, mogu takođe biti interesantna opcija, no svakako će zauzeti više mesta od police za saksije postavljene na zidu terase.

Bela terasa, zidovi i police, otvoriće terasu i vizuelno je „proširiti“. Možete izabrati razne materijale za policu – drvo, metal, gvožđe. Sve što je u skladu s onim što volite i što vam se nalazi u okruženju i ostatku stana.

Tamnije boje će, svakako zatvoriti prostor i učiniti ga više elegantnim. Murali na zidu, takođe mogu ulepšati prostor, te i o njima vredi razmisliti.

 

Terasa na prizemlju

 

Prizemne terase koje gledaju ka dvorištu, takođe možete lepo urediti i iskoristiti sveće u saksiji kao „prirodnu zaštitu“ od buke i radoznalih komšija.

Ako nemate dovoljno prostora za saksije, možete ih jednotavno okačiti da vise u nizu.

Drugi predlog je da policu sa saksijama napravite tako da bude pregradni zeleni zid.

Idealno rešenje da vam ne zakloni izvor svetlosti, a da vam pravi hlad i čuva intimu od prolaznika ako živite u zgradi ili pored prolaza.

 

Terasa za: „sve na 2 m 2“

Kako sve spakovati na 2 metra kvadratna?

Ako želite lepu terasu, prvo što treba da znate je da terasa nije ostava i ne treba tako da je tretirate. Sve što ste izneli na terasu, već je korak ka kanti za smeće! Terasa nije mesto za staru mašinu ili šporet.

Želite sto, stolice i saksije s cvećem… Evo praktičnog rešenja. Stepenice na terasi mogu poslužiti kao police za cveće i mesto za sedenje, kada na njega postavite jastuke.

Terasa je prostor koji možete učiniti i lepim i funkcionalnim, a koji bi trebalo da bude vaše mesto za uživanje.

Pročitajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: