Toskana – radost za sva čula!

Suvereto

Kažu da je Toskana najlepša na proleće i da je tada treba posetiti kolima kako bi uživala sva čula! Predivne boje, pejzaži, vinogradi, brda i doline i naravno, mirisi hrane koji vas mame na svakiom koraku. Tako je kada putuje po selima i malim mestima, a kada zađete u veće gradove, onda se oduševite arhitekturom, istorijom, obrazovanjem i kulturnim bogatstvom ovog dela Italije.

Toskana i njeni poznati gradovi: Firenca, Siena, Piza, Piombino i drugi, mogu se naći na vašem planu putovanja ako poželite da ovde provedete odmor.

Evo šta sve možete videti, posetiti i kupiti (od pića i hrane) tokom boravka u Toskani.

 

Toskana za ljubitelje putovanja, hrane i kulture!

Pejzaž sela Toskane

Toksana je najpovoljnija između novembra i marta, tačnije van sezone (kada ne radi dosta hotela), a najskuplja za Uskrs i Božić. Idealno je da posetite Toksanu u aprilu, kada je lepo vreme, a cene nisu visoke. Sezona je od maja do oktobra i tada je sve skuplje za 50%.

Od gradova vredi videti Firencu (od Beograda je udaljena 1 010 km), Pizu (1 080 km), Sienu, ostrvo Elbu, primorske gradove Livorno i Piombino.

Siena

U selima i domaćinstvima Toskane možete naći smeštaj s doručkom i parking. U velikim, starim gradovima teško je naći parking, posebno u Firenci i Sijeni i u izuzetno posećenom San Đimijano.

Predlog je da potražite parking van centra ili na ulasku u grad, posebno ako planirate da posetite San Đimijano.

Predlog za kupovinu – vino, paradajz, maslinovo ulje?

Pored garderobe, poznati h ili manje poznatih modnih marki, postoje mnoge druge stavri, losebno namirnice i vina koje, zaista vredi kupiti baš ovde. Toskana je, naime poznatna po vinogradima, kojih na malom prostoru ima zaista mnogo. Izgleda kao da svako imanje ima svoj vinograd, veći ili manji.

Postoje vinarije poznate po proizvodnji grožđa i prodaji vina (neke više i od 500 godina), neorganskog, organskog i biodinamičkog. Raspitajte se od svojih odmaćina koje vinarije su dobre, a preporuka je da birate organsko ili još bolje biodinamičko vino. Cena jeste viša u odnosu na ostala vina, ali je ukus neodoljiv i sasvim drugačiji od svih koje možete kupiti u prodavnici. Poznate sorte crvenog vina su: „Jupiterova krv“, tj. sanđioveze (Sangiovese), kjanti (Chianti), bruello di montalćino (Bruello di Montalcino) i nobile de montepulćiano (Nobile de Montepulciano). Od belih je najpoznatije verncio de San Đimijano (Vernaccia di San Gimignano),  a od deserthih vino santo ili sveto vino.

Pored vina, u Toskani vredi kupiti i sušeni paradajz, iako je možda je sicilijanski paradajz sušen na suncu za nijansu bolji od toskanskog. Tu su i: domaće maslinovo ulje koje treba birati po preporuci, testenine, masline, paste od maslina. Veoma ukusni su i namazi od tartufa u maslinovom ulju ili vinu koje možete kupiti i poneti kući.

Ostale namirnice možete degustirati na licu mesta u restoranima, poslastičarnicama, tratorijama…

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: