Tri nijanse crne – novitet u enterijeru za ovu godinu!

Ukoliko želite da sledite svetske trendove u uređenju enterijera za 2018. godinu, išmirglajte zidove i okrečite ih u neku od nijeanse crne! Tačnije, imate izbor između tri nijanse crne – crna, zatim crne koja prelazi u plavu i crne koja prelazi u sivu boju.

Ova boja u uređenju enterijera, zamenila je sivu koja je vladala 2017. dok je u 2016 najpopularnija bila bela. Iako vam sve deluje čudno, stručnjaci kažu da ne treba izbegavati tamnije boje u enterijeru.

“Ljudi su danas skloni da rasterećuju svoj domaći ambijent od viška nameštaja, što iz praktičnih razloga, što zbog finansija, a poneki i da bi bili u trendu”, naglašavaju dizajneri enterijera.

Dodaju i da crne nijanse stvaraju osećaj topline u kući. Tri nijanse crne nadomestiće manjak pokućstva i doprineti osećaju udobnosti.

 

Zašto je crno omiljena boja?

Svaka boja ima psihološko značenje, a svi koji vole crnu su vrlo emotivni, kažu psiholozi. “Erupcija emocija ponekad prerasta u anksioznost, te ljubiteljima crne, ona uliva sigurnost, donosi spokoj i daje im osećaj kontrole”, ističu psiholozi.

Emotivnost ne podrazumeva nužno i naglost u odlučivanju, pa se pretpostavlja da će prezniji od tri nijanse crne izabrati Black Indigo. To je veoma tamna nijansa plave iz čije dubine izbija toplina.

Pored svega, crna simbolizuje moć i prestiž.

 

Od čega početi?

Za početak, opreznima se preporučuje da u ovu boju okreče zid ili dva ili samo stub u određenoj prostoriji. Na tom ograničenom prostoru mogu se proveriti koja boja se najbolje slaže ili kontrira tom modrilu, te u toj nijansi postaviti remove za slike i fotografije, jer ni goli zidovi više nisu “trendi”.

Izbor nameštaja takođe je bitan, zbog harmonije celog ambijenta. Upadljivi ekscentrični komadi od prošle godine biće zamenjeni praktičnim, ekološkim, prirodnijim i suptilnijim.

Naravno, u svemu je najvažnija udobnost. Jednostavni i moderni pregrađivači prostorija, kao i odeljci manjih dimenzija koji su objedinjeni u otvorenom prostoru, takođe će biti jedan od trendova, jer garantuju ušuškanost. Dekorisanje tih zona biće usmereno na osećaj modernog komfora.

Ipak, nećete verovati, ali preporučuje se i “farbanje” plafona! Osim krečenja, za dekorisanje tavanice koristiće se i tapete.

 

Wabi-sabi dekor ili „majstori pobegli su s gradilišta“

Wabi-sabi trend ustanovljen je pre nekoliko godina u uređenju enterijera modernih, hipster kafića i restorana. Kada uđete u prostor, utisak je da su „majstori pobegli s gradilišta“ ne završivši radove do kraja. To je nameran rustičan izgled kojim se imitira izgled enterijera koji je još u procesu izrade.

Beton je u sve češćoj upotrebi u opremanju stanova i implementira se na najneočekivanijim mestima – poput stola, fotelje, kuhinjske radne ploče i umivaonika. Pogodnost u smislu željenog kolorita je ta što se beton lako boji akrilnim aditivima. Tako svoje pokućstvo možete složiti s tri nijanse crne na zidovima, a beton će doprineti utisku solidnosti.

 

Mermer i rustika

Kupatilo u kući glumice Dajane Kiton

Pored betona, sve moderniji je i mermer, te proizvođači, poštujući modne zapovesti, izrađuju ploče od granita u sve tri nijanse crne. I ovde je moguće “dozirati”. Dakle, krenite od obrubljivanja pločica u kuhinji ili kupatilu.

U sobi “zacrnite” police i ukrasne predmete.

Rustika se preporučuje i u pokućstvu, kao i do sada, s tim što sada iz izbrušenih rukohvata treba da izbija crnilo. Skandivanski, svedeni dizajn još nije demode, ali mu se sve više priključuje japanska minimalistička estetika s primesom retro izgleda.

Koža koja je ranije bila rezervisana samo za udobne klasične garniture, seli se na detalje, kao što su držači polica, ramovi ogledala i ručno izrađeni zidni dekori. Zelenilo takođe oplemenjuje prostor i nekoliko saksija biljaka s šarama na listovima upotpuniće vaš dom. Uostalom, i zeleno se slaže sa svim nijansama crne.

Očistite stan od suvišnih stvari, isprobajte novu boju na zidu ili nameštaju. Povežite se sa manjim proizvođačima, stolarima i kamenorezcima i opremite stan po svom ukusu. Vreme regala i troseda je prošlo, kao i praksa da uređenje stana poverite majstorima.

Pogledajte i ovo:

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: