Učini nešto dobro za sebe i biraj šta jedeš uz Eat Smart Chalenge

Biraj šta jedeš ili prihvati izazov de jedeš pametnije nego ranije, izazov je koji od danas pokreću Švedski institut i Švedska ambasada u Beogradu. Eat Smart Challenge realizuje se u okviru projekta „Hrana sutrašnjice“ i obuhvata sedam dana izazova.

Pogledajte šta sve obuhvata izazov, šta je hrana budućnosti, zbog čega vredi da se odreknete nekih namirnica i kako da bolje iskoristite hranu koju ste kupili. Ujedno možete i da sagledate kako će vaša promena načina ishrane uticati na vaše zdravlje i ekologiju i napredak vašeg okruženja, pa i planete.

 

Birajte šta jedeš zbog zdravlja, okoline, svog bužeta i planete.

Dobro izbalansiran veganski obrok

Sedam dana, sedam koraka ka boljem načinu ishrane i boljem zdravlju čoveka i planete, izazov je kojem sigurno lako možete da odgovorite uz malo volje i želje.

Ovi izazovi ne zahtevaju nikakav dodatni budžet, niti ulaganja. Naprotiv na ovaj način vi možete da uštedite novac zato što ćete nešto izbaciti iz menija i bolje isplanirati svoje obroke i svoj budžet.

Pored toga, osetićete i promenu u varenju (na bolje) i napravićete dobro izbalansiran obrok za sebe i svoju porodicu.

 

 

Evo kako možete sačuvati svoje zdravlje!

Sedmodnevni izazov Eat Smart Chalange uključuje:

  1. Dan bez mesa! 8. april:

Voli zeleno – budi vegetarijanac jedan dan 

Ovaj dan će biti pravi pogodak za vaše krve sudove, krvi pritisak, dijabetes, kilograme i varenje! Zašto, zato što vegetarijanci uglavnom, ne oboljevaju od svi kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i imaju, uglavnom dobro varenje. Probajte ukusno povrće, koštunjave plodove, sočivo i proteine iz biljaka. Uživajte u najzdravijem sladoledu ili energetskom šejku i torti bez jaja i šećera.

 

  1. Kao naše bake – Skuvaj ceo obrok (dan: 9. april)

Obradujte sebe šetnjom do pijace. Birajte sveže namirnice, povrće za ručak i voće za užinu ili jutarnji smuti. Delimićno pripremljena hrana koa i inudstrijski obrađena hrana je manje zdrava i sadrži aditive i konzervanse. Da li to želite u svom obroku?

Danas se vraćamo korenima kuvanja i spremamo obroke kao nekada – sve što je moguće pripremamo sami.  Za doručak spremite sok, šejk ili umesite svoj hleb, skuvajte obroke od namirnica koje uzgajaju mali proizvođači, ne plantaže ili fabrike. Možete da ponesete hranu na posao umesto da jedete u restoranu? Podelite sa nama na Facebooku kako je prošao dan! Šta je bilo teško, a šta iznenađujuće lako ili zabavno?

 

  1. Otkrijte novo – probajte nešto što nikada niste – dan: 10. april

 

Nađite namirnice koje nikada ranije niste jeli i napravite od nje sjajan obrok! Iako postoje stotine jestivih biljaka i začina, naša ishrana je mahom monokulturalna – to jest bazirana na svega nekoliko vrsta žitarica i izvora proteina. Uvođenje novih namirnica u kuhinju nije samo zabavno, već doprinosi biodiverzitetu i povećava korišćenje razne hrane koju uzgajamo. U prodavnici zdrave hrane možete svašta da otkrijete!

 

  1. Ne bacajte – spremi jelo od ostataka – dan: 11. april
Zdravi obrok pun boja!

Trećina ukupne proizvedene hrane se baci u lancu od proizvođača do kupca. Mi možemo odigrati ulogu u smanjenju bacanja hrane tako što ćemo pametnije kupovati namirnice. Manje bacanja hrane uticaće pozitivno i na klimatske promene i na vaš novčanik.

Od ostataka koji su ti već u frižideru spremite ukusno jelo! Ili pokušajte da skuvate jelo pri čijoj pripremi se ništa ne baca. Skoro svaki deo biljke može se iskoristiti u ukusnim obrocima. Napravite pesto sos od listova šargarepe ili skuvajte čorbu od ostataka povrća. Izaberi hranu koja je pred istekom roka ili povrće i voće koje izgleda „ružno“. Ako jedete u restoranu, tražite da vam zapakuju ostatke da ih ponesete.

 

  1. Kuvamo zajedno – jedemo zajedno – dan: 12. april
EVA i JA magazin vam preporucuju Lagane obroke

Danas je fokus na društvenoj dimenziji hrane. Pozovi prijatelje ili potpune strance da zajedno skuvate i pojedete obrok! Jedenje je društvena aktivnost, zabavno je i povezuje ljude. Jedenje spaja ljude i briše granice. Čak je i hrana ukusnija kada se podeli! Da li kroz hranu možete bolje da se povežete sa lokalnom zajednicom?

 

  1. Upoznajte proizvođače hrane – dan: 13. april

Kupite namirnice direktno od malog proizvođača! Saznanje odakle dolazi hrana koju jedemo i ko ju je uzgajio stvara poseban odnos prema hrani. Osim toga, kupovina od malih uzgajivača podstiče lokalnu ekonomiju i pomaže očuvanje seoskih sredina. Takođe, lokalno uzgojena hrana kraće putuje do kupca, pa stiže svežija.

 

  1. Izaberi svoj izazov za danas: dan: 14. april 

Birajte svoj izazov! Pozovite prijatelje ili komšije da vam se pridruže u nekom od izazova! Zasasite začinsko ilje ili povrće na terasi ili u bašti. Osmislite svo recept za kolače. Spremite zdraviji obrok za decu. Smanjite upotrebu plastike u pakovanju, budite vegani ili provedite dan bez konzumacije šećera. Preispitajte načine na koje spremate hranu.

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: