Može li se uštedeti novac na putovanju?

Svi volimo da putujemo, no često nam je novac prepreka da vidimo sva intersantna mesta, koja  se nalaze na našoj listi želja. Znate li da je moguće stići do željene destinacije, a čak i uštedeti novac, ukoliko sve dobro organizujemo.

 

Dobar plan – manje troškova!

Ukoliko želite da uskladite mogućnosti i želje, dovoljno je da se pridržavate samo tri osnovna pravila.

Tokom putovanja najvažnije je da:

  •  dobro prouči odredište,
  •  isplanirate budžet i
  • ne prekoračite budžet.

U suprotnom čeka vas prava finansijska noćna mora. Budžet možete kontrolisati tako što u koverat smestite novac izdvojen papirićima po danima.

Druga važna stavka je da ne kupujete suvenire, magnete i ostale sitnice koje „izbijaju“ novac iz novčanika.

 

Vodite računa o vremenu i tako štedite novac

Za početak, najbolje je da se prijavite na mailing listu turističkih agencija i avio-kompanija. Pred praznike naročito, daju odlične ponude. Najviše se isplati ako se putovanje planira mesecima unapred, a karte su najpovoljnije kada se putuje na praznik.

Ko voli sam da organizuje putovanja mora se tome ozbiljno posvetiti. Uporedite cene karata, hotela i isplanirajte putovanje s nekoliko odredišta, jer je tako jeftinije. Najisplativije je da se putuje noću, jer se štede vreme i novac za ležaj.

 

Destinaciju proučite unapred

Budite fleksibilni s planovima i putujte na mesta koja se uklapaju u vaš budžet. Isplanirajte šta vam se više isplati, let avionom, vožnja autobusom, vozom…

Najpovoljniji su najčešće, prvi polasci avionom, aranžmani van sezone i „last minut“ ponude.

Ako dobro proučite odredišete pre putovanja, saznaćete da je, u većini zemalja, ulaz u muzej prve nedelje u mesecu besplatan, a drugi traže „koliko imate“. Ko dobro prouči destinaciju neće lutati ni trošiti novac na gradski prevoz.

Šta je bitno kod smeštaja u ovom slučaju?

Uvek je „jeftinije“ uzeti sobu u centru nego van grada, jer se štede vreme i novac za transport. Još je bolje ukoliko soba ima frižider i čajnu kuhinju, pa možete sami pripremiti obrok. Ako vaša soba nema ove pogodnosti tu su turistički ekspres restorani, koji obično imaju kompletan ručak za malo novca. Ne treba štedeti na dobrom ručku, jer su turisti koji jedu s nogu uvek gladni i više novca daju na hranu.

U hotelu tražite najjeftiniju, a ne najbolju sobu, jer ipak u njoj samo prespavate. Možete izbarati i hostele s 5 zvedica, ako to želite ili da iznajmite stan, pogotovo ako putujete u društvu više osoba.

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: