Uva ne deluje bez sode bikarbone

Od davnina je poznato da je uva ili medveđe grožđe (Arctostaphylos uva ursi) odličan borac protiv infekcija i upala mokraćnih puteva. Pacijenti koji imaju ove probleme sa urinarnim traktom, uz terapiju, često kao pomoćno lekovito sredstvo, piju i čaj od uve. No, obično pacijente ne upoznaju sa zlatnim pravilom uzimanja ovog blagotvornog čaja, koji glasi: uva ne deluje bez sode bikarbone! Naime, naučno je dokazano da uva ispoljava svoje lekovito, antimikrobno dejstvo samo u baznoj sredini to jest isključivo kada je pH vrednost veća od sedam.

 

Pravilno uzimanje uvinog čaja

Ako često uzimate meso, mlečne proizvode i gazirna pića, takav način ishrane povećava kiselost mokraće, a u kiseloj mokraći lekoviti sastojci uve nemaju nikakvog efekta. Zato bi, po potvrđenom pravilu, pre nego što popijete uvin čaj trebalo da uzmete tabletu od 0,5 miligrama sode bikarbone ili trećinu kašičice praha sode bikarbone. Tek potom možete da popijete čaj. Važno je da tabletu ili prah sode ne rastvarate u čaju jer ni tako uva neće delovati. Uporedo korišćenje uve i sode bikarobone, takođe je dobro i za sve pacijente koji imaju osetljiv želudac. Ova biljka sadrži sastojke koji mogu da nadraže želudac, ali soda sprečava da se rastvaraju u želucu, pa zato uva ne može da ga nadraži.

 

Proverite sastav preparata

wikipedia- uva

Kada je reč o biljnim preparatima uve, važno je znati da nikako ne treba uzimati one preparate koji sadrže samo arbutin. S obzirom na to da je arbutin jedan od glavnih sastojaka uve, na tržištu je mnogo uvinih preparata koji su zapravo samo izolovani, koncentrisani arbutin. Naime, ovaj vrlo važan lekoviti sastojak koji uva sadrži, takođe nema efekat kod obolelih ako se izdvoji od drugih sastojaka ove biljke. Naučno je višestruko potvrđeno da je uva takva biljka da njene lekovite komponente deluju samo ako su zajedno.

 

Gde raste uva?

Uva – fotografija organicfacts.net

Uva raste po suvim, retkim borovim i drugim četinarskim šumama i među grmljem po sunčanim obroncima i planinskim pašnjacima. Uglavnom je polegnuti grm obrastao prepoznatljivim jajastim, čvrstim i kožastim listovima. Cvetovi su beli ili svetloružičasti, obešeni u grozdovima, a plod je crvena bobica. Za lek se sakupljaju listovi od maja do jula dok je biljka u cvatu, jer u to doba godine uva sadrži najviše arbutozida. Čaj od uve tradicionalno se koristi za lečenje uvećane prostate, protiv infekcija mokraćne bešike i mokraćnih kanala, dijareje i šecerne bolesti. Listovi pomešani s drugim lekovitim biljem dobro su antiseptičko sredstvo, naročito u slučaju hronične upale mokraćne bešike i protiv peska ili kamena u bubregu.

 

Boljitak posle dva dana

Fitoterapija uvinim čajem preporučuje se u slučaju urinarne infekcije, čiji su simptomi učestali nagon za mokrenjem, neprijatan osećaj i bol u donjem delu trbuha. Poboljšanje se očekuje posle dva dana. Ne bi trebalo bi da se koristi duže od dve sedmice. Kada je reč o neželjenim dejstavima, može da izazove mučninu, povraćanje, iritaciju želuca i tamno obojenu mokraću. Ne preporučuje se trudnicama, pacijentima sa oštećenom mrežnjačom i jetrom.

 

Kako se priprema čaj od uve?

Da bi čaj bio lekovit, a uva ispoljila svoja dejstva važno je da se pravilno pripremi. Potrebno je:

  • kašika uvinih listova
  • 4 dl vode

Izdrobljene listove prelijte vodom i kuvajte tri minuta. Poklopite i posle 15 minuta procedite. Pijte topao čaj, tri puta dnevno po šolju, posle jela i posle uzimanja 0,5 miligrama sode bikarbone.

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: