Uz koje lekove ne treba uzimati grejpfrut?

Koliko ste puta čuli pohvale o super nutritivnim vrednostima i lekovitosti grejpfruta? Poznato je da samo polovina ovog citrusa obezbeđuje dnevne potrebe za vitaminom C. Dokazano je i da je dobar izvor biljnih vlakana i vitamina A, da snižava holesterol, stvara osećaj sitosti i ima vrlo malo kalorija. Zato nije ni čudo što grejpfrut zovu prijateljem srca i vitke linije. Ipak, lekari savetuju da ga ne treba konzumirati svakodnevno. Previše grejpfruta, naime, može da izazove povećano izlučivanje kalcijuma iz organizma što uzrokuje propadanje zuba i koštanog tkiva! Istraživanja su, pokazala da previše ovog voća može da poveća rizik od karcinoma dojke žena u menopauzi, jer povećava nivo estrogena. Trudnicama se takođe ne savetuje često da jedu grepfrut.

 

Blokira apsorpciju medikamenata u organizmu

Grejpfrut i njegov sok, bilo da je sveže ceđen ili iz zamrzivača, sadrži supstancu furanokumarin. Posle unošenja u organizam, ovo jedinjenje ometa dejstvo enzima jetre, a koji su neophodni za apsorpciju leka. Laboratorijska istraživanja nepobitno su dokazala da se furanokumarin brže od sastojaka leka vezuje za enzime jetre. A, to znači da sastojci leka slobodno „krstare“ telom, jer ako se lek ne veže za ove enzime jetre, automatski se povećava njegova koncentracije u krvi. To omogućava da se lako i brzo, ispoljavaju neželjena dejstva leka, koja ponekad, mogu da budu opasna po život. Zato je mnogo bolje da se ovaj citrus, u vreme kada se uzimaju lekovi, potpuno izbaci iz ishrane.

 

Grejpfrut ne ide uz antidepresive

Iznenađujuće je duga lista lekova koji „ne vole“ grejpfrut. To su, pre svega, oni koji se koriste za lečenje depresija (antidepresivi), psihoza i erektilne disfunkcije. Ne ide ni uz lekove protiv angine pektoris, hipertenzije, aritmije, povećanog nivoa holesterola u krvi, nevoljnog grčenja tela, epilepsije, karcinoma, gastrointestinalnog refluksa (vraćanja sadržaja iz želuca) i HIV infekcije. Pacijentima koji uzimaju ove lekove i najmanja čaša soka od grejpfruta može da izazove neželjene efekte koji mogu da traju najmanje tri dana i duže. Ako pijete neke od ovih lekova, zaboravite na ovo voće!

 

Kantarion kao i grejpfrut

Pitaćete se da li ovakvo dejstvo grejpfruta znači da pacijenti uopšte ne smeju da istovremeno uzimaju ove lekove i grejpfrut ili ta zabrana važi samo neko vreme pre uzimanja medikamenata i posle uzimanja leka? Dok terapija traje, preporučuju uopšte ga ne jesti ili piti njegov sok. Ipak, postoji rešenje! Dobra zamena za grejpfrut je pomorandža, jer ima slične hranljive sastojke, a nema nikakvih rizika da interaguje s lekom.

Treba da znate da isti problem kao grejpfrut izaziva i kantarion. Ova vrlo cenjena lekovita biljka, no čaj od kanariona ne treba konzumirati u vreme kada se uzimaju antidepresivi.

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: