Uvek važna nega stopala: kako otkloniti gljivice i urasle nokte?

 Nega stopala je važna za ceo organizam!

 

Visoke temperature su iza nas, a naša stopala koja su stalno bila izložena prašini i prljavštini u japankama i sandalama, treba bolje ponegovati pre nego što obujemo čizme! Tokom leta vreme često provodimo na bazenima, u saunama ili turskim kupatilima, a to su otvoreni izvori infekcija i gljivica. Nakon izlaska iz bazena, potrebno je noge dobro obrisati čistim peškirom jer vlažna i topla mesta pogoduju stvaranju gljivica.

Ako imate gljivice ili urasle nokte, sigurno ste veći deo leta proveli u zatvorenoj obući, te je ovo najbolji trenutak da sredite svoja stopala i nokte na nogama. Veliki problem predstavljaju i žuljevi, čukljevi i „kurije oko“. Ne samo da su neprijatni, već ovakvi problemi, mogu izazvati i ozbiljnije promene u organizmu. Estetski pedikir možete uraditi i sami kod kuće, ali za ozbiljnije probleme ipak treba potražiti pomoć stručnjaka.

Lagana „terapija“ uz svakodnevnu negu stopala!

Pored klasičnog pedikira, evo i nekoliko ideja za jednostvanu, „usputnu“ negu stopala i nogu. Dok se tuširate, mlazom hladne vode tuširajte i noge od stopala nagore. To će za njih biti prava gimnastika  jer će ubrzati i poboljšati cirkulaciju.

Aromatična kupka odlična je terapija za vaša stopala, a za vas pravo uživanje.

 

Veoma je bitno noge dobro obrisati i osušiti peškirom jer je vlažno tlo pogodno za stvaranje gljivičnih oboljenja. Nakon ovog malog rituala, noge namažite kremom i stavite talk protiv znojenja. Tako uređene spremne su za najlepše cipele koje se smeše iz izloga.

Ovo je lakša i bezbolnija faza uređivanja stopala i noktiju.

Zašto urastaju nokti?

Najčešći razlog urastanja noktiju je nepravilno sečenje, kao i uske i neudobne cipele. To je obično ženski problem jer u trci za modom, ne vode računa o udobnoj obući. Drugi razlozi mogu biti emotivne prirode, te i ovome treba razmisliti šta vam se događa u životu. Ovde se preporučuje pre svega pravilna nega stopala i noktiju.

Redovno pranje nogu u toploj kupki da nokti omekšaju, a posle toga neophodno je ravno sečenje kako ne bi urastali u tkivo. Zanoktice ne treba seći već se one potiskuju prema korenu nokta. To je posebno važno, jer ako se o tome ne vodi računa kasniji proces može biti veoma bolan, a krajnji ishod ove vrste problema je hirurška intervencija.

Kako rešiti bolno urastanje noktiju i gljivična oboljenja?

Nakon mirišljave i opuštajuće kupke stopala, treba srediti nokte i zanoktice. Urastao nokat prvo treba iseći, a potom očistiti kanala nokta kako bi ga usmerili da raste pravilno. Postoje specijalni gelovi koji popunjavaju šupljinu nastalu urastanjem nokta u tkivo. Oni sprečavaju da nokat ponovo raste tako duboko. Ukoliko je nokatna površina već odstranjena ili ne može da se sačuva, zbog gljivičnog oboljenja, postoje kozmetički saloni koji rade protetiku obolelog nokta. Dok traje terapija i lečenje prirodnog nokta, zameniće ga veštački nokat koji će vašem stopalu obezbediti lep i negovan izgled.

 

Žute mrlje prvi znak da su nokti bolesni!

Velike muke zadaju i gljivična oboljenja noktiju. Prvi simptomi oboljenja su da sa žute mrlje na noktima. Ako to primetite, potražite pomoć lekara specijaliste jer je to prvi pokazatelj da su se male napasti pojavile na noktima. Gljivice se brzo šire i nije neuobičajeno da obole svi nokti na nogama, a neretko zahvate i prste na rukama. Gljivice se saniraju antibiotskim kremama, mastima i rastvorima, a u nekim slučajevima terapiju je potrebno uzimati i oralno. U zavisnosti od obima obolelog nokta lečenje traje od četiri nedelje pa do šest meseci.

Na kraju vam ostaje da izaberete lak za nokte, dobru obuću i nakit za noge!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: