Vedska proizvodnja hrane po prirodnim standardima, dostupna svima!

Vedska proizvodnja hrane predstavlja savršen, zatvoren ciklus proizvodnje organske hrane koju može da praktikuje svako ko se bavi proizvodnjom voća, povrća, žitarica…

Nastala pre nekoliko decenija, ona vraća čoveka prirodi i prirodnom načinu uzgajanja raznovrsnog bilja za svakodnevnu ishranu.

Vedska poljoprivreda je prirodna i u skladu je s harmoničnim načinom života čoveka, mirom i principima meditacije jer je njen tvorac, Mahariši Maheš Jogi, tvorac transcedentalne meditacije. Najpoznatiji učitelj transcedentalne meditacije tokom šezdesetih i sedamdesetih godina naučio je mnogobrojne poznate ličnoti kako da meditiraju, pored ostalih i čuvenu četvorku Bitlsa.

 

Kako naučiti ovakav način proizvodnje hrane?

dr Piter Svon

Principe vedske, organske proizvodnje u Srbiju je doneo i predstavio dr Piter Svon, iz Instituta za vedsku-prirodnu  poljoprivredu  iz Holandije.(Vlodrop).

Od 2014. godine dr Piter Svon je održao 7 seminara za 200 polaznika koji su želeli da steknu znanje i stvore osnovu za vedske, organsku poljoprivredu. Među njima su mali i veliki proizvođači koji primenjuju znanja ovakve poljoprivrede.

Milija Petrović

Bez tog nepotrebnog rada i novčanog troška postiže se daleko bolji rezultat uz ovakvu, organsku proizvodnju – objašnjava doktor Svon. Za njega je vedska poljoprivreda najbolji prihvatljiv način rada i života u saglasnosti s prirodom.

Kada se sve upotpuni s meditacijom, kao što je to učinio i Milija Petrović, učitelj transcedentalne medicine i organizator seminara vedske prirodne poljoprivrede, mnogo toga sve dobija smisao. Na početku svi imaju mnogo nedoumica i pitanja, jer nam ovakva poljoprivreda nam nije bliska. No, veoma brzo se vide dobre strane vedske poljoprivrede i dobri rezultati, a to je i dobra motivacija da se krene dalje.

„Kroz praksu ljudi brzo stiču potvrdu toga i počinju da osećaju veću ljubav prema Vedskoj, prirodnoj poljoprivredi. Malo je potrebno vremena za iskustvenu potvrdu  i sve je dostupano svakom – ističe Milija Petrović.

Činjenica je da većina naših poljoprivrednika ne može ni da zamisli drugačiji način obrade zemlje, bez dubokog oranja i prskanja zemljišta. Vedska prirodna poljoprivreda to ne preporučuje.

Naredni seminar o prirodnoj poljoprivredi zakazan je za vikend 5-7 aprila 2019. godine u Beogradu.

 

Sistem koji radi sam!

Vaso Lekić, pokretač je i nosilac projekta „Green Philosophy: oživljavanje sela kroz proizvodnju prirodne i zdrave hrane (bez upotrebe hemije). Njegovi proizvodi dostupni su i potrošačima u Beogradu. On uspešno praktikuje ovakav načina uzgajanja voća i povrća. Zahvaljujući zdravijoj poljoprivredi, Vaso Lekić okupio jepoljoprivrednike iz cele Srbije koji su prihvatili isti koncept i način rada. Tako je nastala i „Zadruga“, koju je Vaso oformio po ugledu na nekadašnje zadruge i udruživanja i povezivanja poljioprivrednika.

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: