Veganski meze i nekoliko recepata za slavlja

Vreme slavlja ili potreba da spremite više lakih jela, pravi je trenutak da pokažete svoje kulinarsko umeće i spremite zdravi veganski meze. Svi koji su na sirovoj hrani, sigurno da ne mogu ni da zamisle drugačiji meze od onog najzdravijeg. No, oni kojima je ova tema nepoznata, sigurno se pitaju kako uopšte meze može da bude sirov?

Dobro je sto i kod sirove hrane možete da kombinujete razne namirnice i da pravite slani veganski meze ili slatki meze. Namirnice su lako dostupne svima, a obroci se spremaju brzo i jednostavno. Ako se odlučite za neki od dehidriranih recepata, onda bi ga trebalo pripremati dan ranije zbog sušenja u dehidratoru.

Možete pripremiti slane krekere i namaze od nekoliko vrsta koštunjavog voća, sirovi ajvar i plavi patlidžan sušen u marinadi. Evo predloga i recepata!

 

Slani krekeri sa čia semenkama

I dalje nam je cilj da zdravi recepti budu jednostavni za spremanje, da nam ne oduzimaju mnogo vremena i naravno da budu ukusni! Ovaj recept sa nama je podelila Olivera Rosić, poznata po zdarvim, slanim gurmanlucima.

Krekere možete poslužiti uz neki sirov namaz i mnogo salate. Naravno, osim za slavlja, možete ih spremiti sebi ili deci kao užinu i slane, zdrave grickalice.

Recept za krekere pogledajte na: slani čia krekeri za svaki dan.

Majonez, namaz ili salata

Kada spremiti majonez i kečap na zdraviji način, bez rafinisanog ulja, šećera i jodirane soli? Lako! A kada ih vi spremite možete ih kombinovati uz druga jela i uživati u različitim ukusima: salata, sirovih hlebova, krekera, pita, sarmica, buregera…

Majonez možete koristiti i kao namaz u sendvičima s povrćem, salatom, tofu sirom. Uz paradajz i papriku je odličan! Lako ga je kombinovati za doručak, ručak ili večeru. A odličan je kao umak za krekere, stašić celera, šargarepu ili sve što poslužite uz vaš veganski meni.

Pogledajte ovde: recept za majonez i kečap – kako ih napraviti na zdraviji način

Plavi patlidžan sušen u marinadi

Za ovaj ukusni recept potrebno je samo nekoliko sastojaka i dehidrator. Kada osušite plavi patlidžan, možete ga iskoristiti za sendviče i namaze kao podlogu, umesto hleba. Jedino sto ne možete očekivati je da vam plavi patlidžan bude hrskav kao tikice ili pomfrit! Ako ga iseckate na deblje komade, biće mekši, a ako bude previše tanak, biće suvlji i malo hrskaviji. Najbolje je čuvati ga u frižideru još dan dva ili u kesama za sušenu hranu (onda ne mora da stoji u frižideru). U svakom slučaju, može vam potrajati!

Pogledajte rcept za plavi patlidžan sušen u marinadi.

 

Fantastičan domaći, sirovi ajvar

Naravno da meze ne može da prođe bez ajvara! Ja sam ljubitelj ajvara, kao i dosta mojih prijatelja koje znam iz Ex Juge. No, otkada sam prešla na sirovu ishranu, ajvar mi uglavnom miriše na prženo ulje. No, ovaj sirovi veganski ajvar je zaista dobar! Oni koji ne znaju da je sirov i ne primete razliku! Kada kažem dobar, mislim na to da je veoma ukusan, liči na tradicionalni ajvar, s tom razlikom što je zdraviji, ukusniji i ne miriše na preprženo ulje!

I što je bitno možete ga praviti kada god poželite, ne samo kada je sezona paprika! I spremanje ne traje satima kao kod tradicionalnog recepta.

Recept za ajvar pogledajte na: fantastičan domaći, sirovi ajvar.

 

Budite siguni da ovaj veganski meze ne morate da spremate danima, kao što to čine domaćice da bi imale pun sto hrane za važna slavlja ili malo druženje s prijateljima.

Važno je da planirate količinu hrane u odnosu na broj gostiju i da vam priprema ne bude stresna, već da to bude uživanje. Tada će hrana sigurno biti ukusnija!

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: