Veganski sir koji se topi – 3 brza recepta!

Da li vam nedostaje sir u pici ili sendvičima koji se topi i da li biste želeli da napravite zdraviju varijantu takvog sira, tj. veganski sir koji se topi? Dakle, slično siru koji ste jeli kada ste bili mali, doduše, veoma toksičnu varijantu, a koji sada pravi od zdravijih sastojaka pogodnih za vegane?

Danas vam nudimo 3 brza i jednostavna recepta za spremanje veganskog sira od semenki i orašastih plodova. Prva je varijanta za vegane koji nisu na sirovoj hrani, a druge dve za vegane koji jedu isključivo svežu hranu.

 

1. Veganski sir koji se topi dok ga jedete

Krenimo najpre, od sira koji možete naneti na vašu omiljenu vegansku picu, tortilju ili staviti u sendvič, a koji će se topiti isto kao i sve nezdrave industrijske varijante. Bazu ovog sira čini indijski orah, te ako niste ljubitelj indijskog oraha, možete odmah preći na treći recept.

Za ovaj sir vam je potrebno:

  • 1 šolja indijskog oraha potopljenog u prečišćenu vodu preko noći ili minimum na 2 sata,
  • 2 šolje prečišćene vrele vode,
  • 4 kašike tapioke,
  • 4 kašike nutritivnog kvasca,
  • 2 kašike soka od limuna,
  • 1/2 čajne kašike zdravije soli.

Ako želite finiju strukturu sira, onda najpre sameljite natopljen indijski orah tako što ćete mu dodati malo prečišćene, vrele vode. Kada dobijete krem, sipajte preostalu vodu i stavite sve u posudu na srednju temperaturu u posudu koja ima deblje dno. Kada počne da se kuva i kada vam zamiriše cela prostorija, dodajte limun, so i nutritivni kvasac. Promešajte dobro sve.

Pre nego što dodate tapioku, znajte da će se sve brzo zgusnuti, te ako vam sir treba za sendviče, tortilje ili krekere, napravite prvo njih, a potom završite sir. Dodajte tapioku (brašno ili granule) i sve dobro promešajte. Ako je potrebno koristite mikser.

 

2. Sir za mazanje od indijskog oraha

Za sve koji su ljubitelji namaza i sitnih sireva, veoma ukusan i lak za spremanje je sir od indijskog oraha. Možete birati šta želite sitan sir ili majonez, jer za oba recepta su potrebni isti sastojci, razlika je samo u količini tečnosti.

 

Recept za sitan sir i/ili majonez od indijskog oraha za mazanje

3. Sirovi veganski sir od suncokreta

Za one koji više vole semenke, evo recepta za sir koji možete praviti od suncokreta. Suncokret je izuzetno zahvalan u receptima jer od njega možete praviti sve što poželite – od slanih namaza i sireva do osvežavajućeg parfea!

 

Pogledajte ovde: recept za sir od suncokreta sa čili paprikom i biberom

 

Zdravije zamene za hleb?

Ako treažite recept kojim možete zameniti hleb, jer želite da spremate bezglutenske recepte, predlažemo vam da pogledate i recepte ili zamene za hleb na linku ispod.

 

Čime sve možete zameniti hleb u sendvičima? 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: