Vreme je za mača čaj (matcha latte bez laktoze)

 

Japanski zeleni čaj
Japanski zeleni čaj

Da li ste primetili jutarnju paradu virtualnih zelenih napitaka na Instagramu? Originalno nastao u Kini mača (matcha) čaj je verzija zelenog čaja u prahu, koji danas uglavnom stiže iz Japana. Iako je, ovaj čaj u drevna vremena, zbog svoje dragocenosti bio privilegija članova carske porodice i Samuraja, moderno doba i jeftinija proizvodnja, doprineli su njegovoj širokoj popularnost među Japancima.

Evo, šta ga čini posebnim…

Tri nedelje pre branja, listovi zelenog čaja štite se od sunca. Na taj način se povećava sadržaj hlorofila, koji je zaslužan za divnu zelenu boju mača čaja. Zatim se listovi pažljivo melju ispod kamenog točka, dok se ne dobije fini prah.

 

Zbog čega se preporučuje mača čaj?

Zahvaljujući polifenolima koji sadrži, mača čaj ima izuzetan antioksidansni efekat na organizam. Šolja ovog čaja će vam obnoviti energiju i probuditi uspavani metabolizam. Katehini koje sadrži pomažu da brže sagorite masnoće, smanjite loš holesterol i zaštite srce i krvne sudove.

Tein iz mača čaja povećava koncentraciju, a hlorofil čisti telo od teških metala i drugih nataloženih otrova. Isti antioksidansi koji mu daju zaštitna svojstva, štite kožu od upalnih procesa, boreći se protiv slobodnih radikala, pa tako usporavaju starenje.

 

Kako spremiti mača čaj?

Čaj u prahu pogodan je za šejkove i smutije
Čaj u prahu pogodan je za šejkove i smutije

Mača prah se, osim za pripremu čaja, može koristiti i za pripremu antioksidansima bogatih šejkova i peciva. Pošto se ne cedi, praktično se konzumira ceo list, što ga čini snažnijim u odnosu na ostale čajeve.

 

Za jednu šolju ovog napitka potrebno je:

  • 150 ml vrele vode (ne kipuće),
  • 1 kašičica mača praha,
  • 125 ml kokosovog mleka i
  • 1 kašika meda.

 

Mača čaj sprema se kao i običan čaj!

Mača čaj sprema se kao i svaki infuion čaj ili čaj u prahu. Zaist aništa lakše i jendostvanije! Pospite mača prah preko vrele vode i mešajte dok se ne rastvori. U tankom mlazu sipajte zagrejano kokosovo mleko. Na kraju umešajte med.

Uživajte!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: