Vrtlarstvo za početnike ili jednostavni saveti o uređenju vrta!

Jelena Suvajdžić, savetnik za hotikulturu

Iako vam se vrtlartstvo, u prvi mah može učiniti kao jednostavan hobi, uz malu dopunu knjiga i magazina uz „kako da“ predloge, brzo ćete uvideti da vam je potreban savet nekog iskusnijeg od vas!

Kako najbolje zasaditi biljke, kako ih rasporediti, šta se može uklapati, a šta nikako ne smete da sadite blizu jedno drugog? Kako da stalno imate zelen vrt i kako da vam vrt sačuva privatnost i mir?

Mnogobrojna su pitanja za čije odgovore, ipak, pored ljubavi prema prirodi treba i dugogodišnje iskustvo u hortikulturi. Stručna saradnica magazina „Eva i ja“, Jelena Suvajdžić, ne samo da je veliki poznavalac hortikulture, već i uspešno vodi rasadnik „Jelena“ u Somboru više od 20 godina. Vrtlarstvo je najpre bio njen hobi koji je prerastao u profesiju. Ovo je oblast koja se, ipak najbolje uči u praksi!

 

Vrtlarstvo znači i da imate dobar plan!

Posedovati vrt znači imati vlastiti kutak prostora na otvorenom, komadic prirode u domu, potencijalnu baštu za uzgoj voća i povrća, mesto za druženje, igranje dece i privatnost i mir. Da biste uživali u čarima vrta treba da ga dobro uredite i uredno održavate.

Prema obliku krošnji sva drveća delimo na drveća čija je krošnja okrugla, stubasta, pendulasta (žalosna forma grana) i drveća neformalnih krošnji.

Najšešća početnička greska, prilikom sadnje je pregusta sadnja biljaka. Zbog toga se biljke, posle nekog vremena, moraju drastično šišati ili čak vaditi i premeštati. Uvek proverite koje su krajnje dimenzije biljaka, a praznine između njih u toku prvih godina popunite jednogodišnjim biljkama – objašnjava Jelena.

Nemojte ništa saditi ili graditi (staze, letnjikovce…) dok niste dobro razmislili i isplanirali šta očekujete i želite od njega. Neka i biljke i građevinski elementi dvorišta budu u skladu sa stilom kuće kako biste dobili funkcionalnu celinu. Ukoliko imate malo prostora za njega najbolje je birati patuljasta stabla drveća i voćki.

 

Četinari, šiblje i penjačice (puzavice)

Visokim četinarima kao što su jelke, borovi (Hamaciparisi Abies, Pinus, Chamaecyparis) možete zastiti kuću od jakih vetrova, a drvecem  je zaštiti od jakog sunca leti.

Prilikom odabira biljaka za sadnju vodite računa o osunčanosti dvorišta. Ukoliko imate više sunca tokom dana sadite biljke koje vole sunce. Ako imate manje sati sunca, sadite biljke senke (Taxus, Heleborusi, Pulmunarije, Primule, Hydrangee, Hoste, Astilbe, Aucube, Ilexi,  Vince).
Četinari manjih visina  ( Thuja danica, Thuja Tin-Tin, Thuja Tedi, Picea glauca Conica, Juniperus Blue Star, Thuja occ. Golden Tuffet, Pinus mugo ) mogu se lepo iskombinovati sa cvetnicama i šibljem koji su isto manjih visina. Obično se te grupacije sade u blizini kuće ili uz staze.

Penjačice ili puzavice nezaobilazne su vrste biljaka i u svakom vrtu ce naći svoje mesto. Ako želite da pokrijete neku ružnu grđevinu, posadite Tecomu, Wisteriju ili Loniceru… Ako želite istaći neki lep zid ili stub posadite Clematise. Ona cveta u svim bojama, od ranog leta do jeseni.

 

Zanosne boje vašeg vrta u zimskim danima!

Želite li u toku zime iz svoje sobe gledati gledati vrt, posadite Jasmin nudiflorum čiji žuti cvetovi cvetaju u to doba! Imate li ružan zid na koji gleda prozor vaše sobe, posadite Partenocisssus  „Veitci“. Ona će vrlo brzo prekriti zid svojim lišćem, a pred jesen će ga obojiti u crveno.
Nervira li vas neugledna žičana ograda, posadite Partenocissus Quinquefolium i ona će brzo ući u svaku rupicu žice i prekriti je. U jesen možete gledati u crveno lišće ove biljke, a možete i zasaditi Loniceru Caprifolium čiji cvetovi su zuti i zanosno mirišu!
Kada savladate ove korake, vrtlarastvo će biti trenutak vašeg mentalnog i fizičkog uživanja, a do tada, sve što vas zanima, pitajte našu saradnicu, Jelenu Suvajdžić!
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: