Za bolji rad mozga – jedite speltu!

Spelta (Triticum spelta) je iz južne Azije preko Bliskog Istoka osvojila Evropu pre više hiljada godina. Kod nas se naziva i krupnik, krupnica ili pir. Reč je o žitarici, „rođaci“ pšenice, koja se vekovima koristila za ishranu, ali je decenijama nepravedno zapostavljena pa se koristila samo za ishranu životinja, najčešće, nećete verovati – rasnih, trkačkih konja. Naučna istraživanja dokazala su za speltu da blagotvorno deluje na organizam, pa se na trpezu „vraća na velika vrata”. U našim krajevima, posvedočiće vam to stariji. Nekada se preporučivala iscrpljenima i slabima. Drugi evropski narodi koristili su speltu za vraćanje snage i oporavak organizma posle bolesti ili velikih napora.

 

Idealna za ishranu dece, trudnica, sportista, starijih…

Spelta je bogata dijetnim vlaknima, sadrži sve vitamine B grupe (osim B12), a ima i sedam-osam puta više kalcijuma, magnezijuma, cinka, fosfora i selena od ostalih žitarica. Ovi minerali u spelti vezani su sa organskim ugljenikom, pa u organizmu mogu potpuno da se apsorbuju. Ima relativno nizak glikemijski indeks, što održava zdrave vrednosti šećera u krvi. S obzirom na to da jača kosti i zube, speltu preporučuju za ishranu dece, a pošto obiluje selenom pomaže moždane aktivnosti, pa je korisno ako se češće nađe u „tanjiru” starijih. Ginekolozi i neonatolozi preporučuju da je zbog obilja dijetetskih vlakana i lake probavljivosti, što češće jedu trudnice. Iz istih razloga nutricionisti speltu smatraju poželjnom namirnicom za sve koji žele da se smršaju. Osim toga, zbog bogatstva belančevinama i ugljenim hidratima, spelta je odličan izvor energije za sportiste. Čak im se preporučuje da češće jedu hleb od spelte.

 

Speltu koriste kao prevenciju i kao lek

Rezultati naučnih istraživanja pokazali su da, ako se konzumira svakodnevno, spelta ima antikancerogeno dejstvo. Dokazano je da sprečava rast polipa koji mogu prerasti u rak debelog creva, a ženama pomaže da ne obole od karcinoma dojke. Spelta je, takođe, dobra je i za regeneraciju jetre. Leči crevna oboljenja, smetnje metabolizma, oboljenja bubrega i razne alergijske simptome prouzrokovane ishranom. Osim toga, na nekim klinikama u Nemačkoj, spelta je uvrštena u program lečenja hroničnih infekcija kao što su herpes i sida, oboljenja kostiju i nerava (Parkinsonova i Alchajmerova bolest, artritis) i u slučaju posledica koje na crevima izaziva dugotrajno uzimanje antibiotika.

 

Prija više od pšenice

Spelta sadrži malo glutena pa, istina, nije pogodna za ishranu obolelih od celijakije ili za osobe alergične na gluten. Ali, ne mogu joj se nikako osporiti sve prednosti koje ima u odnosu na pšenicu. Spelta, naime, sadrži gluten koji je rastvorljiv u vodi. Kada se zagreje, on se razlaže i zato je ova vrsta glutena mnogo lakše svarljiva od pšeničnog koji se prilično teško vari. Zato će pacijentima koji imaju problema sa varenjem, artritis, migrene, osetljiva creva i osipe, mnogo više prijati spelta nego pšenica. Nutricionisti, upravo zbog termičke obrade koja „daje“ lako svarljiv gluten, zdravim osobama, preporučuju da, ako ne mogu bez hleba, pre posegu za onim od spelte nego za hlebom od pšenice.

 

Pogledajte i ovo:

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: