Začinsko bilje: bosiljak za ravnotežu, žalfija za dug život!

 

rosemarinZačinsko bilje u našoj kulturu, uglavnom se, do sada oskudno koristilo. Delom zbog neznanja, a delom zbog navike da so koristimo kao pojačivač ukusa i jedini “začin”. U našoj kuhinji zastupljeno je tek nekoliko biljaka – peršun, biber, lovor i retko kada nana (koja se češće koristi kao čaj, nego začin). Vlašac, ruzmarin, komorač, origano, estragon, korijander, žalfija i mnoge druge biljke, nepravedno su zaboravljene.

Evo nekoliko saveta kako bolje možete iskoristiti začinsko bilje u hrani, kao čaj ili tonkturu i poboljšati varenje ili san, smršati ili očistiti organizam.

 

Bosiljak, omiljeno začinsko bilje Mediterana

Basilicum

Mediteranski začin obavezan je u ishrani Italijana, a omiljeni u ishrani Grka.

Zbog divne arome idealan je za sva jela od paradajza. Međutim, da li ste znali da, u jelima od pasulja, bosiljak i nana olakšavaju varenje i smanjuju nadutost stomaka?

Ako ga posadite u saksiju i stavite na terasu, štitiće vas od komaraca, dok će u bašti čuvati drugo povrće od insekata. Ulje od bosiljka koristi se u aromaterapiji jer uspostavlja ravnotežu uma i tela. Čaj od svežih listova bosiljka, zahvaljujući taninu, aktivira razmenu materija i topi salo!

Vlašac

Bred witrh herbs

Po ukusu, ovo začinsko bilje, podseća na sitna pera crnog luka, idealan je za obroke kojima ćete oterati umor!

Vlašac sadrži gvožđe i velike količine vitamina i minerala, čisti organizam i poboljšava rad imunog sistema. Raste na našem podneblju, nije mnogo jakog ukusa, niti mirisa, te ga lako možete kombinovati sa svim salatama, sendvičima, jelima…

“Žalfija je biljka za dug život”

food-vegetables and herbsKažu stari Grci da svakodnevno treba piti čaj od tri struka žalfije. Preporučuje se i u borbi protiv malignih bolesti, za upalu grla i desni. Sveži listići mogu se grickati da bi se osvežio dah. Listovi žalfije i nane, preliveni vrućom vodom, mogu se koristiti za ispiranje usne duplje. Za žalfiju, kažu i da umiruje želju za slatkišima i preporučuje se svima koji žele da smanje konzumiranje veštačkih šećera.

 

Ruzmarin uništava bakterije i gljivice!

Ruzmarin je začin koji će vam ublažiti miris jagnjetine i ulepšati ukus krompira. Odlično deluje protiv bakterija: stafilokoke, streptokoke, ešerihije koli i protiv gljivica, poput kandide. Ima sedativna, diuretička i antiseptička svojstva. Kupka od ruzmarina će vas dobro razbuditi, poboljšaće vam koncentraciju i izlečiti glavobolju, jer podstiče cirkulaciju i tok krvi prema mozgu. Ruzmarin smiruje astmatične napade, a čaj ili vino od ruzmarina nekada su se koristili za lečenje duševne iscrpljenosti, lošeg varenja, lečenje slabog vida i sluha i čišćenje krvi i bledoće.

 

Kurkuma se  preporučuje za dug život

Kurkuma je navažniji začin u Indiji, odakle i potiče. Veoma je efikasna u suzbijanju kancerogenih ćelija, dokazano sprečava rak dojke, a pokazala se efikasnom i u suzbijanju metastaza. Njena jarko žuta boja i opor ukus prilično, će vam začiniti i  obojiti hranu, te se, kurkuma može koristiti kao boja za pire, čorbu, pirinač, hleb, pa čak i za slatka jela. Ipak, trebalo bi je izbegavati u trudnoći. 

Estragon podstiče varenje

Estragon ubrzava rad metabolizma i pomaže lučenje želudačnih sokova. Dobar je za varenje, posebno masne hrane. Pospešuje rad bubrega i izbacivanje viška vode iz tela.

 

Sladić pomaže kod lošeg rada bubrega

Sladić smanjuje nivo testosterona i odličan je za žene u menopauzi. Dobar je u lečenju disfunkcije bubrega, policističnih jajnika i u tom slučaju može se pomešati s čajem od božura, kako bi se podstakla prozivodnja progesterona.

Među veoma korisno začinsko bilje mogu se dodati i: korijander, majkina dušica, hajdučka trava, lavanda… Ali, neka to bude tema za narednu priču!

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: