Zašto je burma prsten ljubavi?

Burma na domalom prstu desne ruke kod Hrišćana ili leve ruke kod Katolika, pokazuje bračni status osobe. Nasuprot nekim drugim svadbenim običajima koji su iščezli ili su zamenjeni drugim, ovaj običaj jedan je od retkih, pored poljupca, koji se vekovima nije promenio.

Obavezan je na venčanju, ali kasnije se najčešće zadržava na ruci žene, a ređe na ruci muškarca.

Danas se burme prave od raznih materijala, od zlata, srebra, pozlate… Neke su čak i optočene dijamantima… a pojedini parovi biraju najobičnije i njjeftinije prstenje.

No, iako se materijal menjao, navika vezivanja prstenom, opstala je kroz vekove.

Kako je nastala tradicija nošenja burme na domalom prsti i šta ona označava?

 

Prsten ljubavi stiže iz Egipta!

Burma ili nekada prsten ljubavi, stiže iz egišatske tradicije. Pre oko 5000 godina drevni Egišćani su prvi počeli da nose „prsten ljubavi“ kao potvrdu bračnog statusa.

Osim Egipćana, burma je bila popularma i kod Rimljana. Parovi u Rimu su nosili „fede“ prestenje na kojima su, najčešće bile prikazane dve ruke kako se rukuju. Međutim, ovaj prsten se mogao nositi na bilo kom prstu.

Zašto se burma nosi na domalom prstu?

Odgovor na ovo pitanje stiže iz antičkog Rima. Naime, tada se verovalo da je domali prst venom direktno povezan sa srcem. Zbog amoris vene ili „vene ljubavi“ nastao je i običaj nošenja burme na tom prstu, kako bi simbolizovao ljubav partnera prema drugom partneru.

Ovaj običaj, uglavnom se zadržao kod evropskih naroda, posebno hrišćana, gde se i dalje nosi na desnoj ruci.

 

Čin hrišćanstva i potvrda ekonomske nezavisnosti

U nekim hrišćanskim običajima, čin venčanja se završava stavljanjem prstenja na venčani prst partnera. Posle reči: „U ime Oca i Sina i Svetoga duha,“ četvrti prst simbolizovao bi reč „amin“, odnosno, potvrdu ljubavi. Pri svakoj izgovorenoj reči, sveštenik dodirne po jedan prst, počevši od palca do domalog prsta.

Kada su se izborile za svoja prava, žene su počele to da potvrđuju čak i venčanim nakitom. Od 1920. godine, žene nose burme na desnoj ruci kako bi pokazale svoju ekonomsku nezavisnost.

Pročitajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: