Zašto dijete nisu dobre i ne daju prave rezultate?

Da li verujete u dijete i njihov efekat? Sigurno ste u životu probali bar jednu? Činjenica je da su bolje i sigurnije od tableta za mršavljenje, jer nikada ne znate kako će vaš organizam reagovati na supstance iz tableta. Drugo, dijete često, podrazumevaju dobro isprogramirano vreme za obroke i možda, ne mnogo, većih izmena. No, i dalje ne moraju biti idealno rešenje za zdravlje i idealnu kilažu!

Ako vam se, kao i većini, dogodilo da ste bili na mnogobrojnim dijetama i posle svake se razočarali, evo nekoliko razloga zašto dijete ne uspevaju!

 

Dijeta je način ishrane

Da, to je prava istina. Dijeta na grčkom znači ishrana i to je zapravo, zdraviji način ishrane, a ne program za mršavljenje. Dakle, ako biste bolje izbalansirali svoju ishranu i jeli u određeno vreme, svakako ne biste morali da tražite drugi način da regulišete svoju kilažu. Činjenica je i da šećeri i masti goje i da njihov unos treba smanjiti. No, treba pažljivije čitati etikete, jer ima dosta „zdrave hrane“ sa skrivenim šećerima.

Mlečni proizvodi, takođe se ne preporučuju, jer oni stvaraju salo na stomaku. Svakako postoji mnogo recepata za kolače sa zdravijim šećerima, kao i mnogo rešenja kako da skinete višak masnoće sa kritičnih tačaka na telu.

 

Besmisao dijete

Svaka promena ishrane se vidi, ali da bi se organizam navikao na promenu, potrebno je da prođe minimum 21 dan. To je duži period posle kojeg se kilogrami teže vraćaju i kada se topi masno tkivo. Za 7 dana, najpre izgubite vodu i šećere kojih se organizam najlakše oslobađa, ali ne i masti! Dakle za 7 dana dijete, imaćete samo lažnu sliku uz 2-3 kg manje! Povratkom na stari način ishrane, ova 2-3 kg ne znače mnogo, jer nisu masti! Masti počinju da se sagorevaju tek posle 25. dana, ako ste izabrali dobre namirnice!

 

Prava dijeta treba da traje minimum 3 meseca

Koliko traje metabolički proces, toliko treba da traje i promena načina ishrane, a to je minimum 3 do 4 meseca! Zašto baš toliko? Toliko traje životni vek crvenih krvnih zrnaca koja prenose kiseonik i dopremaju hranu do ćelija i tkiva u organizmu. Toliko treba i organizmu da shvati da se mnogo toga promenilo i da ubrza metabolizam i topljenje masti. Mada, ako ste već izdržali 4 meseca da se hranite zdravo, zašto ne biste tako nastavili do kraja života, uz manje pržene, masne i teške hrane, a više zdravijih jela?

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: