Zašto je hrana u avionu bezukusna?

Svako ko je u avionu probao bar sendvič ili neki sličan lagani obrok, zna koliko je hrana u avionu bezukusna! Od gotovih, mini obroka do običnih kifli, slatkiša ili sendviča sve što probate u avionu ni malo ne liči na ono što, inače  jedemo!

Zašto je hrana u avionu toliko bezukusna i zbog čega je avio kompanijama teško da obezbede, ukusnu hranu ili poznate arome, otkrivamo u narednim redovima!

 

Visina, pritisak i buka!

Zbog vazdušnog pritisaka na velikoj visini hrana se mora uneti u avion smrznuta, a nekoliko sati kasnije, podgrejati. Drugo, stručnjaci kažu da buka i pritisak, takođe utiču na ukus hrane! Buka motora i nizak pritisak, čine hranu skoro bezukusnom, te obroci u avionu moraju biti 30% začinjeniji da bi ličili na obroke koje jedemo na zemlji! Zato se u jela u avionu dodatno dodaje mnogo više soli ili šećera, nego u obroke na zemlji!

 

Počela je trka za bolju uslugu?

Zbog loše reputacije hrane, avio komapnije pokušavaju da unaprede ovaj segment usluge, na koju su putnici navikli. Etihad Ervejs (Etihad Airways) je odlučio da doda lokanu ponudu obroka. Na letovima iz Srbije se, na primer, služe domaći, prepoznatljivi proizvodi i slatkiši, poput čokoladnih šljiva.

Avio kompanija Britiš Ervejs (British Airways) je pre desetak godina, ukinula hranu na kratkim letovima od 60 ili 90 minuta, radi smanjenja troškova. I mimo toga, zigleda kao da se ova komšanija nikada nije ni trudila da obezbedi ukusne obroke za svoje putnike! Nadamo se da im se promenila politika?

Istraživanja su pokazala da je, umesto slatkiša bolje služiti pikantne grickalice. U obroke bi trebalo dodati soja sos, đumbir, cimet, parmezan, beli luk jer zadržavaju aromu na velikoj visini!

Zbog toga su, pojedine avio kompanije najavile su da će služiti pivo s dodacima da bi bilo ukusno u avionu!

 

Kome idu nagrade za usluge i ukusnu hranu?

Kompanija Katar ervejz (Quatar Airways) najviše je unapredila svoje usluge, meni i obroke. Prilikom bukiranja karte online, možete izabrati kuvani obrok po želji. Ako ste uzeli povratni let istom kompanijom, kabinsko osoblje će dobiti instrukciju kakav tačno obrok želite. Osim kuvanih, ukusnih jela, salate, voće i vina, ova avio kompanija nudi najveći izbor raznovrsnih jela. Možete birati između veganskih jela, vegetarijanskih za lakto-vegetarijance, ovo-vegetarijance ili lakto-ovo vegetarijance…

Hrana je jedna od bitnih stavki koju osamnaest miliona putnika ocenjuje glasajući za najbolju svetsku kompaniju, pored pića, udobnosti sedišta, ukrcavanja u avion, čistoće kabina, sistema zabave i usluge osoblja. Katar ervejz je 2011. i 2012. godine proglašen za najbolju avio kompnaiju po oceni putnika.

Naredne 2 godine (2013. i 2014. godine) biznis klasa Katar ervejza dobija nagradu za najbolju biznis klasu na svetu. Kod njih se, zaista i vidi da se trude i ugađaju putnicima, od hrane do posuda iz kojih se servira jelo, pića i naravno, usluge!

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: