Budite kao Parižanka – moderna, lepa i uvek elegentna

Prepoznatljivi šarm Parižanki

Poznata Parižanka, Ines de la Fresanž
Poznata Parižanka, Ines de la Fresanž

Koje su vam prve asocijacije na Parižanku? Lepa, elegantna, šik i neodoljiva? Da li ste se ikada zapitali zašto je Parižanka sinonim za ženstvenost i privlačnost? Parižanka ljupka i privlačna, ne toliko lepa, koliko šarmantna i intrigantna; moderno je obučena, iako nikada slepo ne prati modu, niti se previše opterećuje njome. Ona, jednostavno koristi neke ideje i detalje koji joj odgovaraju. Poigrava s modom kao s tašnom ili cipelama, kombinuje komad koji je šik, s detaljem koji je nosila njena majka ili baka.

Parižanka 1962, čuvena kreacija francuske kuće Kristijan Dior
Parižanka 1962, čuvena kreacija francuske kuće Kristijan Dior

Ipak, Parižanka je uvek u centru modnih dešavanja, jer su upravo u gradu Ajfelovog tornja, Jelisejskih polja i Luvra, nastajali poznati modni stilovi koji su menjali pravac modne industrije.

Kratki zapis modne istorije Pariza

 

Francuska moda 1760 -tih godina
Francuska moda 1760 -tih godina

Verovatno prvi koji je stvorio prepoznatljiv modni stil koji se potom, preneo Evropom, jeste Luj Četrnaesti. Slavno vladar je u XVII veku muškarcima uveo svilene košulje, ogromne perike, kratke „puf“ pantalone i cipele s visokom potpeticom.

Zaokret ka jednostvanijem načinu odevanja nastaje posle Francuske revolucije 1789. godine, kada umesto kratkih pantalona, muškarci počinju da nose široke, prugaste pantalone i frak tamne boje s crvenim reverima. I žene se oslobađaju neudobnih korseta, dok forma haljine ostaje ista.

Žene koje su uzdrmale modni svet

ines-de-la-fresanz-designer-lagerfeld-for-chanel
Ines de la Fresanž nosi kreaciju Karla Lagerfild urađenu za Šanel

Tokom XVIV i početkom XX veka temelje Francuskoj, odnosno svetskoj modi postavile su modne kuće koje su osnovane tokom tog perioda.

  • Hermes (1837),
  • Luj Viton (Luise Vitton 1854),
  • Žak Duke (Jacques Doucet, 1971),
  • Ruf (Rouff, 1884),
  • Pol Poire (Paul Poiret, 1903),
  • Medeleine Cheruit, 1906),
  • Šanel (Chanel, 1910),
  • Madeleine Vionnet, 1912),
  • Nina Riči (Nina Ricci, 1932).

Žana Pikin (Jeanne Paquin) je prva žena koja je 1891. godine otvorila svoj salon, koji je kasnije prerastao u modnu kuću. Žana je manekenke oblačila u svoje haljine i slala ih na društvene događaje kako bi „izreklamirala“ svoje haljine. Ova preduzetnica-dizajnerka bila je inspirisana XVIII vekom i pastelnim bojama.

Gabrijel Koko Šanel, 1920. godine
Gabrijel Koko Šanel, 1920. godine

Koko Šanel: crno – belo, nakit i ženstvenost

Koko Šanel je ženu oslobodila neudobne garderobe, insistirajući na jednostavnim formama i klasičnim linijama. Svaka kombinacija je upotpunjena nakitom – belim biserima, minđušama ili šeširom. Ipak, verovatno najprepoznatljivija kreacija Koko Šanel, svakako je „mala crna haljina“. Zahvajujući filmu i prelepoj glumici Odri Hepbern, crna haljina je postala obavezna u garderoberu svake žene od polovine XX veka do danas.

Parižanka raste uz modu

Parižanka je uvek obučena sa stilom
Parižanka nekada i danas – uvek je obučena sa stilom – na ulici, poslu, u prirodu

Francusku modu i ženske kreacije, de facto, krasi ženstvenost i elegancija. Bez obira na modni pravac, dok mušku modu karakteriše izbor dobrih i skupih materijala i prepoznatljiva bela košulja koja dominira u skoro svim vekovima. Takođe, činjenica je da se moda u Frnacuskoj, ravnomerno razvija u svim slojevima društva i svim stilovima. Visoka moda, svakodnevna moda, ulična mode i kombinacije koje se odmah mogu nositi – svi stilovi su podjednako elegantni i dobro ukomponovani. Činjenica je da su Parižanke rođene i odrastaju u gradu koji stvara i poštuje modu, značajno kreira svest o modi i modernom.

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: