Zašto je post bolji i jednostavniji od dijeta?

Post ili dijeta? Da li ste imali tu dilemu na umu kada ste poželeli da „očistite“ svoj organizam od nekoliko kilograma viška? Višak kilograma, večita muka i tema koja se često rešava dugim izgladnjivanjem i dijetama. Meri se svaki gram i spajaju namirnice koje, inače ne bi trebalo spajati, posebno ako ste na dijeti.

No, razmislite, ako biste izabrali post, nekoliko puta godišnje ili možda, svakog petka u nedelji, učinili više za sebe i svoj organizam, nego da držite dijete svaka 2-3 meseca.

Važnije je kako kombinujete namirnice nego koliko grama jedete!

Tako će se u nekim dijetama naći doručak koji uključuje: „kiflu i jogurt“, iako ova kombinacija nije dobra za varenje, niti mršavljenje. Činjenica je da se ugljeni hidrati (kifla) i proteini (jogurt) ne mogu variti u isto vreme, jer luče različite grupe enzima. Bolja opcija, koju često uključuje post, je da jedete ugljene hidrate uz neutralnu hranu (salate i povrća) koju možete kombinovati uz svu drugu hranu (izuzev voća)! Ili kombinujte proteine uz povrće i salatu.

Drugo, pekarska kifla ili kifla kupljena u prodavnici puna je glutena, aditiva i konzervanasa. Ako je napravljena od belog brašna tada je još lošiji izbor, zbog industrijske gajene pšenice u kojoj je veća količine glutena, u odnosu na prirodnu, staru sortu pšenice.

Kifla od autohtonih žitarica, kakva je spelta, svakako je bolji izbor za vaš obrok.

 

Uz post više pazimo šta jedemo

Činjenica je da, kada smo na postu, više pazimo šta jedemo. Manja je mogućnost da loše kombinujemo namirnice, jer češće jedemo jednu vrstu hrane (ili ugljene hidrate ili proteine), uz neutralnu hranu – povrće i salatu. Ne možemo zastati pored prodavnice brze hrane i reći: „Dajte mi (bilo šta)“, već morate birati sastojke. Isto je i u pekari. Dobro je što sada na svakom koraku imate posne supe i kuvana jela.

Tokom godine ima nekoliko perioda kada se posti, a to je vreme kada možete učiniti mnogo za svoj organizam! Bar se možete očistiti od masnoća životinjskog porekla.

 

Bez izgladnjavanja, stresa i nervoze!

Činjenica je i da kada smo na strogo kontrolisanoj ishrani, obično smo nervozni i večito gladni! Ako se odlučite za post, vi imate mnogo veći izbor namirnica svuda i nema ograničenja u gramaži.

Ipak, najbolje bi bilo da se psihički pripremite za post i ne mislite na hranu koju ne možete da jedete! Tada biste se osećali i fizički i psihički bolje, a ne kao da ste“primorani“ da ne jedete meso.

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: