Zašto manje jedemo kada smo srećni?

Da li ste znali da, kada smo srećni, imamo manju potrebu za hranom i naši obroci su znatno lakši nego kada smo nervozni, depresivni ili pod stresom? Ono što većina ljudi zna ili oseti po svojoj ishrani, jesu 2 činjenice: prva je da kada smo zaljubljeni, hrana nam skoro i ne treba! A druga je da depresija utiče na povećanje obroka, kao i na izbor hrane!

Evo šta su pokazala istraživanja u Bostonu o vezi između hrane i osećaja sreće!

 

Srećni smo kada smo siti!

Osećaj ili doživljaj sreće, osim lepih događaja i zaljubljenosti, podstiče i hrana! Naime, doživljaj sreće zavisi i od količine seratonina, što vam je verovatno već poznato. Kada je količina seratonina, tj. hormona sreće veća u organizmu, tada i brže do mozga stiže i signal da smo srećni i zadovoljni!

Grupa istraživača sa Univerziteta u Bostonu, otkrila je da dovoljna količina seratonina u krvotoku, izaziva želji za lakšim obrocima! Tako na primer, kada ste zaljubljeni, ljubav postaje primarna hrana za mozak i telo, a namirnice postaju sekundarna hrana.

Isti osećaj, stvara nam i harmonija u porodici, te zbog toga kažu da je za decu najvažniji lek da porodica bude srećna. Dakle, ako su roditelji u lošim odnosima, to će se odraziti i na zdravlje deteta.

 

Zašto nije sva hrana ista?

Činjenica je, dakle da nije sva hrana ista. Nasuprot stanju zaljubljenosti i laganim obrocima koje nam tada organizam traži, postoji i druga „krajnost“. Kada smo nervozi i borimo se protiv stresa, tada samo skloni masnoj, prženoj i teškoj hrani. Da li ste primetili da ste posle lošeg sastanka ili svađe s partnerom spremni za brzu i lošu hranu?

No i za to ima leka, ceđeni sok, smuti, šejk s dosta prirodnog šećera, malo će vratiti osećaj zadovoljstva ili smirenosti u mozgu i poslati informaciju celom telu da se osećate bolje. Dakle, što više sveže, prirodne hrane i vitamina i minerala da „nadvladaju“ loše raspoloženje!

 

Seratonin kao lek protiv gojaznosti?

U suštini, seratonin je regulator gladi ili leka protiv gojaznosti. Za idealan balans emotivnog zadovoljstva i dobrog osećaja, potrebno je da organizam sam proizvodi ovaj hormon. To sve potvrđuje da mi nismo samo fizičko biće i da bol, tugu, stres i bolesti, na kraju, treba lečiti s više strana. Unutrašnji doživljaj sebe i sveta oko sebe je pokretač svega  – i sreće i tuge, a hrana je podstrek da budemo zadovoljni i vitalni.

Zato, voće je najbolje jesti ujutru, jer imaju dovoljnu količinu prirodnog šećera da nam budu pokretačka energija. A kada nas uhvati glad posle podne, umesto kifle i grickalica, birajte bananu, badem ili kocku crne čokolade!

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

1 Comment
  1. Ja to stalno pričam ljudima koji žele da smršaju i samo kukaju oko toga, a znam da imaju neizbalansiran život i emocije. Uvek im kažem da ako žele da smršaju prvo treba svoj život da dovedu u balans, da utišaju misli i da počnu da rade ono što vole i da se osećaju zadovoljno. Onda će i potreba za hranom da se smanji i sve dolazi u normalu postepeno.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: