Zašto nam je potreban dodir?

Kada nam je teško ili lijemo suze iz neshvatljivih razloga, kada nam treba ohrabrenje uoči kakve važne odluke, kada smo setni, histerično euforični, mi zapravo vapimo za dodirom, za običnim zagrljajem.

Dodir nam pruža bliskost nalik onoj u majčinoj utrobi. Mada, dodir ne služi samo da bi (pod)svest raščistila neraščićene račune. Od dodira profitira i telo.

Naime, kad vas neko dotakne, a još više – kad vas zagrli, u mozgu se pokreću važne hemijske reakcije. One daju vitalnost i doprinose boljitku celokupnog organizma.

 

Dodir oporavlja

Stres je naša svakodnevnica, takoreći, prirodno stanje. Ipak, dešava se i da nas nešto sasvim izbaci iz balansa, pa nas to energetski pokosi.

Neko se bodri razgovorom sa bližnjim, dok drugi nema kom da se poveri, ili je previše zatvoren. Tad nek se seti ovog sa dodirom, čime se koriste i razne discipline alternativnog lečenja.

Recimo, kiropraktika. Ona će vam namestiti kičmu, ali i isceliti dušu blagotvornim dodirom. Akupresura tretira sve, od sinusa do čukljeva, a malo ko joj odaje počast za oporavak od stresa i psihičkih trauma.

 

Štit za negativno razmišljanje

Postoje ljudi kojima je uvek „sve crno“, dok u budućnost gledaju kao u provaliju. Nasuprot njima, pozitivcima je uvek „čaša do pola puna“. Vazda se smeju, bez ikakvog razloga.

Neki viši entitet sa strane smislio je kako da ove krajnosti premosti. Naravno, dodirom. Po principu spojenih sudova, energija će se iz viših spustiti na niže nivoe protoka. Benefit je zajednički: mir i relaksacija.

 

Dodirom postajemo otvoreniji

Moderno doba praćeno svim pomenutim fenomenima čini da smo mahom zatvoreni. Ne ljubimo se ni sa najbližima, a kad nas neko nepoznat takne, trzamo se kao opareni.

Stiskom ruke ne razmenjujemo emocije, već merimo koliko je taj drugi čvrstog karaktera. Pipkamo i štipkamo samo decu, ali i tad ne previše, da ih ne razmazimo.

A baš dodirom objašnjavamo ko smo i šta smo, što naš život lišava komplikacija. Dodirom se otvaramo, što je baza ličnog napretka.

 

Dodir – osnova komunikacije

Ako poželimo da nas neko bolje čuje, ne treba da vičemo, niti da se ljutimo što nas ne sluša. Dovoljno je da mu blago naslonimo ruku na rame, šaku okrznemo dodirom. Tad će sve brane pasti, vaše i njegove. Odjednom ćete sasvim jasno razgovarati i mnogo bolje se razumeti.

Dodir je samo jedan segment govora tela, najvažnije vrste komunikacije. Zagrljaj svako razume na iskonskom nivou, ma kojim se jezikom inače služio. Dodir je tako vrsta esperanta, univerzalnog načina saobraćanja.

Ako taj jezik ne znate – učite, na svakom koraku. Svet će postati bolje mesto za egzistenciju.

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: