Zašto otiču noge i kako da rešite ovaj problem?

Foto: pexels.com

Ako vam otiču noge i pitate se kako to da sprečite, znajte da postoji nekoliko načina za rešenje ovog problema. Važno je da delujete sinhrono i da primenite nekoliko stvari u isto vreme: od ishrane (ili dobrog izbora namirnica), masaže, hidroterapije i dobrog položaja nogu prilikom sedenja.

A zašto nam otiču noge, pa i celo telo? Takođe postoji nekoliko razloga za to…

 

Previše mesa i/ili soli?

Foto: pexel.com

Da li dosoljavate hranu? Da li unosite previše mesa i mesnih prerađevina? Pijete li vodu tokom slanog i masnog obroka? Svi ovi razlozi mogu dovesti od zadržavanja vode u organizmu. Meso i prerađevine sadrže previše soli i dugo se vare i zadrđavaju u organizmu, zbog čega ljudima na ishrani punoj namirnica životinjskog porekla, često otiču noge.

Osim ishrane, disbalans hormona i poremećaj rada štitaste žlezde takođe, može biti uzrok loše cirkulacije i zadržavanja vode  u nogama i celom telu.

Prvi način da pomognete sebi jeste da otkrijete pravi uzrok zašto vam otiču nogu i tela i da promenite navike koje vam ugrožavaju zdravlje. Jednostavno, zapitajte sebe ili nutricionistu, šta možete promeniti u ishrani kako biste rešili ovaj problem?

 

Masaža pokreće cirkulaciju

Prava masaža itekako daje dobre rezultate! Limfna drenaža i masaža kojom se poboljšava cirkulacija mogu vam pomoži da rešite ovaj problem. Ova masaža se izvodi obema rukama u obliku latiničnog slova S, od stopala i članaka do bedara, potom se vraća naniže.

Važno je da se pored nogu izmasira i stomak i predeo ispod pazuha.

Pored masaže, višestruko dejstvo ima i hidroterapija. Na ovaj način ne samo da se možete rešiti otoka, već pomažete oragnzmu da izbaci toksine i da se očisti! Tokom hidroterapije noge ne treba tuširati toplom vodom, dok je veoma hladna voda veoma preporučljiva za umorne i otečene noge.

 

Odmarajte noge!

Foto: pexels.com

Da biste sprečili lošu cirkulaciju i oticanje nogu, važno je da pravilno sedite, da odmarate noge i da, prilikom dugog sedenja, povremeno se prošetate.

Visoke potpetice takođe, mogu biti naporne za vaše vene, te je bolje da birate potpetice visine 2 cm.

Neke situacije dosta utiču na oticanje nogu. Takva na primer, mogu biti duga putovanja ili letovi, odnosno duga sedenja u istom položaju, pri različitom pritisku, nadmorskoj visini… Rad za računarom od nekoliko sati, takođe, nije prirodan položaj za nas i to ostavlja svoje posledice na naše zdravlje. Za nas i naše telo najvažniji je pokret!

Zbog toga, kad god možete, dok putujete avionom ili autobusom i kolima, pravite pauze i šetajte se što više.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: